چهارساله دوم
گزارشی از دومین دوره ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنه ای
چاپ اول: 1368
تعداد: 5250 نسخه
حروف‌چینی، چاپ و صحافی: موسسه اطلاعات

پیشگفتار

فهرست مطالب
....

ص 53:
1364
حضرت آیت الله خامنه ای:
امروز دنیا را مستکبران شرق و غرب برای ملتها محیط ناامن کرده اند، امروز ملتها باید با همه وجود محیط ناامنی را که قدرتهای استکباری بوجود آورده اند درهم بشکنند. همچنانکه ملت ایران این محیط را شکسته اند.
6/6/64
رئیس جمهور در دیدار با صدها تن از خانواده های شهدای کشور 17/4/64  
ما در حقیقت، انقلاب، اسلام، قرآن، استقلال، آبرو و حیثیت را از برکت خون پاک شهدای عزیزمان داریم. اساس کار ما در نظام جمهوری اسلامی بر همکاری انسجام و اتحاد نیروهای مردمی استوار است و اگر وحدت نبود انقلابی وجود نداشت. کردستان، ترکمن صحرا، آذربایجان غربی و خوزستان هريک به تنهایی برای زمین گیر کردن يک انقلاب کافی بود. با توطئه های گوناگون میان سنی و شیعه، کرد و فارس، ترک و بلوچ و ترکمن و اقشار گوناگون جامعه مان می‌خواستند این یکپارچگی را از بین ببرند.
هر وقت شعار و فریادهای اختلاف انگیز میان قشرها، زبان ها، مذاهب و قومیت ها داده می‌شود بدانید که این فریاد و صدا از شیطان و ضد انقلاب است.
کسی خیال نکند که با پیروزی در این جنگ به نفع ملت اسلام، کارها تمام می‌شود مايک راه طولانی در پیش داریم و آن ساختن يک اجتماع اسلامی نمونه است. و این کاری دشوار و طولانی است و آن روز که ملت ایران گام‌های اساسی خود را در این راه بردارد بزرگترین حرکت را در طول تاریخ بشریت انجام داده است.
تمامی دستاوردهای انقلاب با همکاری مردم ممکن بوده است. تحقق انقلاب و تغییر نظام طاغوتی به يک نظام اسلامی همه به کمک مردم است. وقتی که امام فرمودند سلطنت باید ریشه کن شود و شعار جمهوری اسلامی را مطرح کردند می‌بینیم که انقلاب به کمک مردم پیروز شد و بعد کسانی روی کار آمدند که به این انقلاب چندان دلبستگی نداشتند و یا حداقل مشترکاتشان با مردم یکی نبود آنها اول خطری نداشتند و بعد در زمان بنی صدر به خطر عمده ای تبدیل شدند و خیلی‌ها نمی‌دانستند ما چه خون دلی از آن جناح می‌خوریم. و بالاخره می‌بینیم به کمک مردم این خطر از میان برداشته شد.
مهم‌ترین مسأله ما جنگ است و ما این جنگ را باید با پیروزی نیروهای اسلام تمام کنیم.
تمام تلاش‌ها برای يک صلح تحمیلی و آتش بس نابهنگام و بی موقع برای اینست که ما را به هدفمان که پیروزی است نرسانند. ما امروز سلاح‌هایی می‌سازیم که اگر انقلاب نبود شاید تا صدسال دیگر نیز قادر به ساختن آنها نبودیم.
انقلاب استعدادها را شکوفا کرد. امیدوارم روزی برسد که پیشرفت هائی را که جوانان ما بدست آورده اند در میان بگذاریم. من به تمام حامیان عراق و رژیم صدام می‌گویم که مطمئن باشند رژیم رو به زوال صدام از دست ملت زنده و شجاع ما در نهایت جان سالم بدر نخواهند برد.
پیشاپیش مردم باید مسئولین اعم از دولتی، ائمه جمعه، نمایندگان مجلس و یا معتمدین محلی حرکت کنند و با طرح‌هایی در زمینه ساختن راه‌های روستایی، سدهای خاکی، احداث کانال برای جلوگیری از هدر رفتن آب‌ها، افزایش تولیدات، ایجاد تعاونی‌ها در بخش‌های خدمات و صنعت در جامعه مان مؤثر واقع شوند.
رئیس جمهور در مراسم تسلیم استوار نامه سفیر جدید اسپانیا    20/4/1364
ملت ما در حال تحکیم نظام جدیدی است که خصوصیت ممتاز آن استقلال و آزادی ملی است. ملت ما جزو معدود ملت‌هایی است که ابرقدرت‌ها هیچگونه تأثیری در سرنوشت سیاسی، اقتصادی آنان ندارند و شما در مدت مأموریت خود در کشور ما به این حقیقت دست خواهید یافت.
رئیس جمهوری در دیدار با گروهی از خواهران ایثارگر شاغل در مرکز پشتیبانی شهید «علم الهدی» اهواز                                              22/4/64
نظام ما نظام عشق و ایمان است و چرخش این چرخ عظيم به دلیل همین عشق و ایمان است امروز نیز به فضل الهی ایمان و عشق به خدا و ازخودگذشتگی در میان ملت ما وجود دارد و علیرغم تبلیغات بلندگوهای استکباری، هیچ قدرتی قادر نیست از حرکت رو به رشد انقلاب اسلامی جلوگیری کند. با توکل به خدای متعال ما این جنگ را نیز با ایمان عاشقانه امت اسلامی به پیروزی خواهیم رساند. اگر ایمان مخلصانه و از سر سوز و عشق در میان مردم کم شود هیچ تدبیر و سیاست و نیروی بشری قدرت پیشبرد این نظام را نخواهد داشت و اگر هم نظامی برجای بماند نظامی چون نظام اسلامی لیبرال‌ها خواهد بود که مطلوب و محبوب مؤمنین و مسلمین نیست و لذاست که باید این ایمان و عشق را حفظ کنیم و در عمل با گفتار و کردار خود ایمانمان را به این نظام نشان دهیم.
شما در ارزش و دو امتیاز انتساب به شهدا و مجاهدت و تلاش سخت و بی توقع در راه خدا را دارا هستید و اگر کمک با ارزش شما به رزمندگان اسلام که با کمال بی ریائی انجام می‌گیرد نباشد خدا می‌داند که چه مشکلات عظیمی برای جنگ پیش خواهد آمد، و در این راه هم عمل شما و هم صفا و اخلاص شما مهم است که با تکیه بر همین اخلاص‌ها و ایمان عاشقانه رزمندگان اسلام، پیروزی از آن ملت مسلمان ما خواهد بود
سخنان رئیس جمهوری در جمع مردم شهر کرد                                    22/4/64
سیاست دولت بر این استوار است که آموزشکده‌های تربیت تکنیسین در سراسر کشور ایجاد و توسعه یابد.


رئیس جمهور در مراسم گرامیداشت شهادت امام جعفر صادق (ع) و سالروز هجوم رژیم ستمشاهی به مدرسه فیضیه                                         24/4/64
این که گاهی گفته می‌شود امام صادق بنیانگذار فقه جعفری است حرف نادرستی است. فقه اسلامی در زمان خود پیامبر(ص) نیز وجود داشت.
مبارزه‌ای که کانون آن مدرسه فیضیه، کانون علم و دین و مرکز عبادت است و ۱۵ خرداد حرکت برای دستگیری يک مرجع دینی، و تمامی حوادثی که بعد از ۲۵ شوال در مبارزه ما اتفاق افتاد، اگر تحلیل شود ماهیت این حرکت روشن می‌شود و دشمنان این حرکت در سطح جهان شناخته می‌شوند. اینکه تصور شود به خاطر جنگ بنی امیه و بنی عباس امام صادق (ع) فرصت پیدا کرد که به بیان معارف اسلامی بپردازد و این فرصت برای امام همین دستاورد را در برداشت يک اشتباه تاریخی است. امام صادق از فرصت بدست آمده استفاده کرد تا تکلیف امامت را به طور کامل انجام دهد و در این راه نیز موفق شد و استفاده از فرصت، درسی است که امام ششم به ما می‌دهد. امروز اسلام در موقعیت بین تمدن و فرهنگ فرسوده و رو به شکست غرب و تمایل ملتها به چیزی که هنوز نمی‌دانند آن چیست قرار گرفته است.
اکنون دنیای غرب فرسوده شده و ملت‌های جهان دنبال پیام جدیدی هستند.
هرکس تصور کند که ۳۴ سال مبارزه امام صادق تنها برای تدوین احکام فقه بوده مرتکب بک اشتباه تاریخی شده است. هدف نهایی امام ششم همانند سایر ائمه اطهار(س) ایجاد حکومت اسلامی بود ملت مسلمان ایران در مبارزات خود همواره از زندگی ائمه اطهار(س) الهام گرفته و کشور ما امروز در جهان از قدرت بسیار بالایی برخوردار است و بدون شک این قدرت ناشی از ایمان انگیزه معنوی و قدرت مردمی است.
رئیس جمهوری در دیدار با اعضای کاروان وحدت اصفهان                 29/4/64
به فضل الهی با این روحیه مقاومت و شجاعت مردم و حمایت‌های بی‌دریغی که آنان از انقلاب و جنگ تحمیلی می‌کنند انشاء الله جنگ با پیروزی نهانی اسلام و مسلمین به پایان خواهد رسید.
در تاریخ کشور ما بلکه در تاریخ اسلام نمی‌توان این روحیه ایثار و روند فداکاری را که امروز مردم ما دارند سراغ گرفت و این ایثارها در آینده در جهان الگو و سرمشق مسلمانان خواهد بود و این نیز البته به برکت اسلام و روحیه و تفکر اسلامی است. افتخار سرداران بزرگ جنگ در جهان اینست که با يک طرح ده‌ها تانک دشمن را به دام انداخته و نابود کرده اند لکن نوجوانان ما با روحیه شهادت طلبی خود بارها هنر خود را در این زمینه به منصه ظهور رسانده‌اند

سخنان رئیس جمهوری در مراسم نماز جمعه تهران                               29/4/64
فرهنگ در يک جامعه باید ببیند که چه مطالبی را باید جذب پیکر خود کند تا تقویت شود. استعمارگران در طول سال‌های متمادی فرهنگ ملت‌ها را در نزد آنها کوچک و بی ارزش نشان دادند و آنچه را که خودشان خواستند در فرهنگ آنها تزریق کردند و آنچه اکنون در فرهنگ اکثر کشورهای دنیای سوم وجود دارد نسخه ناجور و نادرستی از فرهنگ غرب است. خصوصیت دین این است که وقتی وارد جامعه‌ای شد فرهنگ آن جامعه را تغییر می‌دهد دین آنچه را که در يک جامعه مضر است از بین می‌برد و آنچه را که ناقص است کامل می‌کند و آنچه را که ندارند به آنها می‌دهد. دین در حقیقت تهذیب کننده اخلاق جامعه و تغییر دهنده و تسریع کننده فرهنگ جامعه است.
حمله رژیم منحوس پهلوی به مدرسه فیضیه يک حادثه شکل دهنده و تعیین کننده در روند انقلاب اسلامی ملت ما بود.
يک مسلمان در حج با عظمت جهان اسلام مواجه می‌شود و آن را درک می‌کند این درست نقطه مقابل نظر استکبار جهانی است که می‌خواست مسلمانان به عظمت دنیای اسلام پی نبرند. استکبار همیشه سعی کرده با خالی کردن مراسم حج از محتوای سیاسی آن این حرکت عظیم را در يک سطح صرف عبادی محدود نگهدارد. حجاج باید در این مراسم خودسازی و دیگر سازی کنند و به فلسفه حج برسند و این فلسفه عبادت و سیاست است.
رئیس جمهور در گفتگو با مسئولان روزنامه اطلاعات                     1/5/64
یکی از تدابیر کاملا شناخته شده و افشا شده قدرتهای متجاوز و استکباری که در خلیج فارس مطامعی داشته‌اند، این بوده است که کشورهای خلیج فارس را از انقلاب به شدت بهراسانند و به آنها اینطور تفهیم کنند که ممکن نیست انقلاب اسلامی همسایگان و کشورهای منطقه را حتی در شرایطی که با آن سر تعرض ندارند راحت بگذارد و با آنها آماده برقراری ارتباط و دوستی باشد.
وقتی تدابیر دیپلماسی جمهوری به ثمر برسد آنها ناراحت می‌شوند و ناراحتی آنها با ناراحتی رژیمی مثل عراق که الآن در يک خط تعرض قطعی در برابر ما قرار دارد ملازم است. رژیم عراق پشتیبانی و اتکایش به این بوده که توهم را در ذهن همسایگان عرب ما قوی‌تر کند و شاید بر اثر افتادن در دام این توهم بوده است که
بعضی از کشورهای منطقه که خودشان هم هرگز با عراق روابط صمیمانه‌ای نداشته‌اند وادار شده‌اند که به عراق کمک کنند.
نظر ما درست عکس آن چیزی است که مورد نظر قدرتهای سلطه طلب است. آنها می‌خواهند روابط کشورهای جهان با ما بد و تیره باشد و ما عکس این را می‌خواهیم. در این روند طبیعی است که ما از رفت و آمدها، استقبال می‌کنیم و خواهیم کرد.
چنانچه بتوانیم به کشورهای همسایه مان این معنا را درست تفهیم کنیم که حراست از منطقه خلیج فارس (این منطقه حساس و استراتژيک) به عهده خود ما و کشورهای پیرامون خلیج است یا اگر بتوانیم تفهیم کنیم که باید در مقابل خطر بزرگی که اسلام و تمامی کشورهای اسلامی و وحدت آنها را تهدید می‌کند نیروهایمان را حتی المقدور هماهنگ و بسیج کنیم و به دنبال آن مسأله خطر صهیونیست ها و رژیم صهیونیستی را به‌عنوان يک خطر اصلی بطور جدی برای جهان اسلام مطرح سازیم طبعا امتیاز زیادی به دست آورده‌ایم. امروزه هیچ جنگ نظامی نی نیست که تلاش سیاسی‌ای در کنارش نباشد و به آن کمک نکند. جنگ برای خود دارای يک مضمون سیاسی است. جنگ برای ما حاکی از یکپارچگی ملت است. جنگ در اینجا با علاقه‌مندی مردان و با شرکت زنان، مادران، پیرمردها و کودکان در مراتب و مراحل مختلفش در حال اداره شدن است، جنگ به معنای ثبات و رسوخ نظام اسلامی در سرزمین این کشور است. جنگ حاکی از آن است که نظام جمهوری اسلامی آسیب پذیر و متزلزل نیست پس می‌بینیم که جنگ مفهوم سیاسی بسیار قوی با خود دارد. البته بدیهی است ما نخواسته‌ایم که جنگ وجود داشته باشد تا این مفاهیم هم در کنارش باشد بلکه سوء تدبیر و سوء اختيار دشمنان ما این حجت قوی را بر آنها تحمیل کرد. ما معتقد بوده و هستیم که برد و توان يک حرکت سیاسی تابع قدرت نظامی و اثبات توانائی رزمی است و این فقط در جبهه امکان پذیر است.
امروز دنیا مجبور است ما را جدی بگیرد، نقش ما، نقش تعیین کننده‌ای است. هم در وضع ملت‌ها، هم در معادلات سیاسی جهان و هم در جغرافیای سیاسی عالم، ما مؤثر هستيم، خلیج فارس يک نقطه مهم ظهور حساسیت ماست. کل منطقه خاورمیانه و مخصوصا صف مقدم مبارزه با صهیونیست ها یکی دیگر از مناطقی است که حضور و ظهور ما در آنجا کاملا آشکار است. مسأله نفت مسأله دیگری است که ما در آن تعیین کننده هستیم.
معنای شعار نه شرقی و نه غربی، عدم رابطه با شرق و غرب نیست، عدم وابستگی به شرق و غرب است. آسان‌ترین صحنه استقلال ما صحنه سیاسی است که در این زمینه خود انقلاب بزرگترین کمک را به ما کرده است یعنی ما توانستیم خودمان را مستقل کنیم. ارتباطات دیپلماسی مؤید استقلال ما هستند نه معارض آن، نفس ارتباط هیچگونه منافاتی با استقلال ندارد. ما در عرصه استقلال سیاسی مشکل زیادی نداشته‌ایم مشکل ما بیشتر در عرصه اقتصادی و فرهنگی است
اگر خطری باشد که ما را تهدید کند برای وابستگی و نقض نه شرقی نه غربی مسأله اقتصاد است ما اگر نتوانیم در درون خودمان نیازهای اقتصادی خودمان را برآورده کنیم در درازمدت آن خطر جدی خواهد بود. از لحاظ وابستگی اقتصادی ما میراث بر وضعیت بشدت تأثرانگیزی هستیم. استقلال اقتصادی چیزی است که با شعار و تبلیغ به هیچ وجه بدست نمی‌آید. مثل سیاست نیست که یکی از ارکانش زبان است.
در مورد اقتصاد برنامه ریزی، مصلحت اندیشی های ناشی از پختگی و تبحر و تلاش همه جانبه و استفاده از تمامی امکانات مورد نیاز است و تا این مقدمات فراهم نشود خطر وابستگی وجود خواهد داشت. امروز قدرت و هیمنه انقلاب توانسته علیرغم وجود وابستگی اقتصادی استقلال سیاسی را درست کند عظمت انقلاب آنچنان است که مانع از این است که جمهوری اسلامی و این پدیده عظیم ناشی از این انقلاب، جذب شرق با غرب و یا اقطاب قدرت بشود.
موضوع حقوق بگیرها و این قشر از مستضعفین جامعه جدای از بقیه اقشار مردم نیست و این مسئله منفک از دیگر مسائل آزاردهنده منافی با استقرار کامل عدالت در جامعه نیست. اینها همه يک نوع علاج می‌شود، علاج‌های سطحی، مقطعی و خرده کارانه به هیچ‌وجه نمی‌تواند يک علاج واقعی باشد. در این مملکت ما اگر نتوانیم تولید و مصرف را کنترل کنیم - به معنای خاص تولید یعنی از مصارف زائد و تشریفاتی و غیر ضروری پرهیز بشود و برویم به سمت مصرف کم و تولید زیاد، مشارکت و همکاری عمومی مردم، و به کار انداختن انواع سرمایه‌های پولی از قبیل سرمایه‌های بخش خصوصی، سرمایه‌های علمی و تخصصی، بخصوص سرمایه‌های مربوط به برنامه ریزی و تعیین اولویت‌ها در زمینه مسائل اقتصادی و تولیدی که اولویت‌ها در مملکت چیست، تا به این سمت نرویم مسأله قابل علاج نخواهد بود. همانطور که قبلاً گفته شد و روشن است. ما وارث يک اقتصاد بشدت بیمار و محبوب هستیم، نمی‌شود
گفت اقتصاد ورشکسته. زیرا هر ورشکسته‌ای ممکن است دوباره سرمایه‌ای به او بدهند، سرمایه گذاری کند و یا به تعبیر شما ممکن است هر درهم شکسته‌ای را ترسیمش کنند و درست شود. آن چیزی که درست نمی‌شود چیزی است که اصلا توانائی بکار انداختن سرمایه را ندارد. این دیگر بها نخواهد خاست. سیستم بد بوده و مینا خراب بوده و آن مبنا به ما ارث رسیده و باید آن را درست کنیم. لذاست که در زمینه مسائل اقتصادی کار زیادی لازم است. البته تلاش زیادی شده است. ولی هنوز تا رسیدن به هدف خیلی فاصله داریم.
عواملی که تا حالا يک مقداری مانع از این شده‌اند که تلاش‌ها به نتایج مطلوب و مورد نظر برسد در درجه اول جنگ است. نمی‌توان جنگ را ناديده گرفت. جنگ. هم پول، و هم نیروی انسانی و همت را به خود مصروف می‌کند. همت مسئولین يک سرمایه انقلاب است که بایستی آن را در جایی صرف کنند خوب اگر این حادثه (جنگ) نباشد. همت در جای دیگری به نفع جامعه صرف خواهد شد، بنابراین جنگ عامل مهمی است.
از سوی دیگر ضعف بعضی از مدیریت‌های اقتصادی هم بشدت مؤثر بوده است ضعف برنامه ریزی در کار مسائل اقتصادی مؤثر است. برنامه ریزی قوی، واقع بینانه و دلسوزانه آنطور که شاید و باید وجود نداشته است و اینها همه در وضعیت اقتصادی کشور مؤثر بوده، این هم به دلیل آن است که کار اقتصادی ما آن تشکل لازم را نداشته است.
ما محتاج به يک برنامه ریزی همه جانبه هستیم تا درآمدها را در جامعه اسلامی عادلانه کنیم و آن برنامه مانع شود تا کسانی به قیمت فشار پر عامه مردم به ثروت‌های زیادی برسند. البته در اسلام دادوستد آزاد است و کار کردن با سرمایه یعنی دستمایه يک دکانی داشته باشد و تجارتی داشته باشد این به هیچ‌وجه ممنوع نیست. اشتباه بعضی از عناصر مؤمن و مسلمانی که دل برای مسائل انقلاب می‌سوزانند در این است
که تصور می‌کنند نفس دادوستد ممنوع است. خیر، دادوستد در اسلام ممنوع نیست و دکان داشتن و تجارت کردن و خریدن و فروختن دلالی به‌حساب نمی‌آید. آنطور که در تحلیل‌های اقتصاد سوسیالیستی که خدمات این چنینی را اصلا دلالی به حساب می‌آورند و اصالتی برایش قائل نیستند و اصالت را صد درصد به تولید می‌دهند، وجود دارد. نباید فراموش کرد که اگر بخواهیم نظام جمهوری اسلامی قدرت آن را پیدا بکند که محرومیت را بر طرف بکند يقينا باید بیشترین نیرو را بر روی تولید قرار دهد.
هنر نظام اسلامی و دولت جمهوری اسلامی در این خواهد بود که ببیند تولید چگونه تأمین خواهد شد. البته صرف اینکه بخواهند این کار را بکنند و این هدف را داشته باشند کافی نیست باید بدانند این هدف چگونه تأمین می‌شود. ما در این زمینه ضعف داشته‌ایم. یعنی برنامه ریزی اقتصادی آنچنان برنامه ریزی نی نبوده که همه نیروها را بکار گیرد و به سمت يک حرکت سالم اقتصادی هدایت کند. البته در حاشیه اینها کارهای تعزیر، مجازات و جریمه و... لازم و واجب است. ما به تجربه دریافتیم که هرچه هم قرار گذاشته شود برای هدایت و کنترل و ممانعت، تا مجازات و قاطعیت قضائی وجود نداشته باشد، کار سامان نخواهد یافت. بنابراین مجازات لازم است منتهی همانطور که اشاره شد این کار بنیانی نیست. بلکه لازمه کار پنهانی است. با ما در مجموعه اداری کشور سه چیز را احتیاج داریم: اول سیستم اداری درست که این سیستم را نداریم. شاید بتوان گفت در اصل سیستم موجود برای رفع نیازهای مردم طراحی نشده بود بلکه برای تسهیل حاکمیت بر مردم طراحی شده بود.
دوم چیزی که ما دچار آن هستیم. وجود افراد ناسالم است که البته این افراد ناسالم هم همه از يک نوع نیستند. بعضی شان اهل سوء استفاده شخصی هستند و بعضی کسانی هستند که اهل خرابکاری هستند.
سوم، اخلاق اداری نادرستی هم بر سیستم اداری حاکم است.
ما الآن يک بار دیگر در شرایط سال‌های بعد از ۱۵ خرداد قرار گرفته‌ایم و مظلومیت اسلام و روحانیت و ملت در آن موقع فقط در این نبود که آنطور مظلومانه هدف قرار گرفتند بلکه این هم بود که در حالی که قیام را ملت و روحانیت تحقق بخشیده بود و شهادت و تبعید و زندان و شکنجه‌اش نصیب ما شده بود و رژیم همه را با این شیوه‌ها از صحنه بیرون کرده بود. عده‌ای عافیت طلب که هیچ قدمی هم در میدان عمل و مبارزه نگذاشته بودند و برکنار بودند بعد از قتل عام ۱۵ خرداد کم کم میدان را خالی یافتند و بیرون آمدند و به میراث خواری پرداختند. شروع کردند با سوء استفاده از جو جدید و فضای سیاسی و مبارزاتی تازه راجع به مسائل فرهنگ و سیاست در آن روز نوشتن و ترجمه کردن و منتشر کردن، و در حقیقت با فرصت طلبی کامل از گرفتاری ما سوء استفاده کردند و قضایا را تحریف کردند.
تاریخ را کسانی دیگر ساختند و شکل دادند اما تاریخش را آنها نوشتند آنطور که دلشان می‌خواست. بار انقلاب و نهضت و گرفتاری‌های مربوط به آن را کسان دیگری بر دوش کشیدند و تحمل کردند. اما فرهنگ آن را دیگران سعی کردند بنویسند، آنطور که می‌خواستند.
است.
آن مظلومیت و مصیبت بزرگ، بار دیگر امروز رخ نموده است و می‌بینیم که افراد و جناح‌ها و جریان‌های متعددی اعم از مخالف نظام و انقلاب یا به اصطلاح بی‌خط و بی‌تفاوت و بی‌مسئولیت از گرفتاری‌های مسئولین و مردم و چهره‌های واقعی انقلاب و از آزادی بی‌سابقه‌ای که هست سوء استفاده کرده، در قالب کار جمعی و نشر و انتشارات می‌نویسند و ترجمه می‌کنند. و در زمینه تاریخ و تحلیل‌های سیاسی و حتی رمان و قصه و نظائر آن بطور گسترده کار می‌کنند و فرهنگ ضد انقلابی و ضد اسلامی یا به‌هرحال خط و جهتی مغایر با آن را آرام آرام رشد می‌دهند. و ای بسا بعضی از جوانانی را هم که تجربه با اطلاع کافی و عمیق از تاریخ کشورشان ندارند بتوانند تحت تأثیر قرار دهند. این خسارت بزرگی برای انقلاب است
نفوذ فرهنگ طاغوتی و رسوخ آن در ذهنیت و عمل جامعه ما، در طول ۵۰ سال اخیر، به قدری زیاد بوده که جز با يک کار فرهنگی بلندمدت نمی‌توانیم آن را ریشه کن کنیم.
بار انقلاب، باری است که بر روی دوش انسان‌ها قرار دارد.
انسان‌ها باید قدرت اراده، گذشت و ایثار، استعداد و نیروی رهائی از آرزوهای حقیر و توجه به آرزوها و آرمانه‌ای بلند، روح خشوع در برابر خدا و مصالح عمومی و از این قبیل خصلت‌ها داشته باشند تا اینکه صلاحیت پیدا کنند که این بار را بردارند.
رواج فساد، فحشاء، «ترف» میل به آسایش طلبی مرفهانه، فردگرائی، خودگرائی در امور زندگی و امور اقتصادی چیزهایی است که انسان‌ها را فلج می‌کند و دستگاه‌های مخالف انقلاب در خارج و عوامل آنها در داخل در حال حاضر روی اینها کار می‌کنند
پایه تمام فسادها و مایه انحراف و لغزش همه جوامع طبق نظر قرآن «ترف» است. فساد از نظر کیفیت در میان اشراف بسیار زیادتر، پر خرج تر و پر زرق و برق‌تر است اما قربانی فسادهایی که آنها به جامعه تزریق می‌کنند بیشتر در میان همین محرومین است.
اگر بتوانیم رابطه فرهنگی «طبقه فاسد بالغلبه» را با این «مردم محروم» جدا کنیم، کما اینکه انقلاب ما این کار را کرد، فساد در میان این طبقه محروم یا بوجود نمی‌آید و یا به‌صورت کم بوجود خواهد آمد.
به نظر من همچنانکه عامل فرهنگی، مهم‌ترین عامل است در علاج هم باید به علاج فرهنگی بهای بیشتری بدهیم چیزی که با کمال تأسف به آن توجهی نشده است.
انقلاب ما به خاطر خصلت دینی و فرهنگی خود، به صورت يک فریاد بلند و طنین رعد آسا، يک سلسله ارزش‌ها را ایجاد کرده است تا وقتی که این طنین با همان قدرت و شوکت در گوش‌ها بود این ارزش‌ها بود. طبیعی است که طنین انقلاب، آن شعله‌ای است که همیشه در حالت اشتعال نمی‌ماند و نباید هم بماند. کما اینکه چنین انتظاری هم نیست، باید این شعله در حالی که فروکش می‌کند آن هیزم‌های سخت و محکم را که آتش‌های دیر پا دارند، بگیراند و شعله‌ور کند. انقلاب آن شعله است. آنچه که در بلندمدت باید به ما گرما بدهد آن شعله نیست، آن آتش‌های دیرپاست.
باید آنقدر کار فرهنگی زیاد می‌شد تا معلوم شود آن چیزهایی که به‌صورت ارزش شناخته می‌شده است، اینها ضد ارزش‌اند.
ما به يک کار فرهنگی عمیق احتیاج داریم که جای آن شدیداً خالی است. به نظر من در زمینه کار اقتصادی بایستی قاطعیت و جرأت و واقع بینی بکار برد. البته منظورم سوسیالیزه کردن اقتصاد کشور نیست.
اسلام در زمینه اقتصاد دید خودش را دارد. اسلام فعالیت اقتصادی را آزاد می‌داند منتهی برای دولت در اشراف و نظارت بر این حرکت آزاد، اختیارات بی حد و حصر قایل است.
من بارها برای برادرانی که مسئولین امور اقتصادی کشور هستند، صحبت کرده‌ام و گفته‌ام که این گاری دارد این بار را می‌برد، شما مواظب باشید کج نرود، در جوی نیفتد، کند و تند نشود. شما تا می‌بینید که تخته این گاری شکسته یا یابوی آن لنگ می‌زند، این بار گاری را بلند می‌کنید و بر دوش خود می‌گذارید، این گاری را اولا از بین نمی‌برید گاری که هست، کار خودش را که دارد می‌کند، شما بار او را بر روی دوش خود گرفته‌اید بعد اشراف تو چه می‌شود؟ تو می‌خواهی این بار را نگه بداری و یا او را هدایت کنی؟ چرا بیخودی خودت را خسته می‌کنی، بینداز روی دوش او، منتهی نظارت کن، شلاق در دستت باشد.
وقتی که این شلاق باشد دو کار برای ما انجام می‌دهد. هم جلوی تخطی و تجاوز اقتصادی را که موجب قطب بازی در باب ثروت، جدانی قطب‌های ثروت از یکدیگر، و وجود تبعیض‌های ناروا و وجود فقر و محرومیت در جامعه می‌شود، به خاطر اینکه مالیات زکات و... را وصول می‌کند. همچنین اجازه ثروت‌های نامشروع را نمی‌دهد و هم جلوی فسادی را که ناشی از يک ثروتی است که به‌هرحال بوجود آمده است می‌گیرد. ما اگر چنانچه برای کنترل فعالیت‌های اقتصادی در جامعه، اختیارات و شلاق دولت اسلامی را به دولت بدهیم و او را آگاه کنیم که چنین اختیاراتی را دارد و او را به تلاش وادار کنیم که از این اختیارات استفاده کند اعتقاد ما بر این است که در جامعه، اقتصاد سالمی ‌خواهد بود، نه بار دولت زیاد می‌شود و نه اینکه فساد بوجود می‌آید.
دولت باید بتواند تضمین کننده حسن جریان امور اقتصادی جامعه باشد.
من بارها به مسئولین گفته‌ام که آنقدر که ما به مباحث و مسائل اقتصادی می‌پردازیم آن قدر به مسائل هنر، فرهنگ، ادبیات، ایدئولوژی و استفاده از روش‌های تبلیغی و رویاننده مردم و رشد دهنده نمی‌پردازیم.
فرهنگ مملکت را چون ملموس نیست، چون در بازار نیست، چون کمبودش سؤال و اعتراض درست نمی‌کند به دست فراموشی می‌سپاریم و توجه نمی‌کنیم که اگر چنانچه آن روزی که احساس کم بودن فرهنگ در جامعه بوجود بیاید آن روز دیگر چگونه می‌توانیم این را جبران کنیم. عیب بزرگ کار ما این نیست که یکی باید تشویق می‌شده، حالا تنبیه شده است. البته این بجای خودش عیبی است. عیب بزرگ درمورد مسئولین به اعتقاد من بی توجهی و کم بها دادن و کم التفاتی است که در آنها نسبت به مسئله فرهنگ و هنر و روش‌های تبلیغ وجود دارد.
مسئولین به اعتقاد من اگر بخواهند درست کار کنند اولا بایستی به مسأله هنر و ادبیات و بخصوص هنرهای نمایشی و چیزهایی که چشم مردم را پر می‌کند و جزر زندگی روزمره مردم است بها بدهند. شکی نیست که هنر بدون تکنيک هنر نیست و اصلا آن چیزی که بک محتوای فرهنگی را هنر و یا غیر هنر می‌کند آن تکنيک و قالب است.
در مسأله فیلم و سینما اولین ضرورت، توجه و حساسیت و قدرت و سرمایه گذاری دستگاه‌های مسئول است. و این چیزی است که ما الآن کم داریم و آنچه هست حد لازم نیست.
مسأله دوم ایجاد ضابطه و قاعده‌ای است برای درست و نادرست بودن در باب فیلم و بطور کلی درباره هنر و مطلوب و مردود بودن آن
سومین مطلب نظارت درست و بی اغماض درمورد رعایت ضابطه‌ها و قاعده‌هاست. که اگر چنانچه این سه کار در جامعه ما انجام گیرد ما راحت می‌توانیم از آن پدیده هنری که از قاعده‌ها و ضابطه‌ها خارج است به نفع مردم بگذریم
چه لزومی دارد که ما با چیزهای مضر مردم را سرگرم کنیم؟ هیچ اشکالی هم ندارد که ما از آن هنرمندی که نمی‌تواند برای این انقلاب چیزی بسازد صرف نظر کنیم، و نترسیم از اینکه چرا این همه تجربه و مایه هنری از بین برود. این تجربه را مردم ما آن وقتی قدر می‌دانند که در خدمت آنها باشد و برای آنها مفید باشد و اگر برای آنها مفید نباشد مثل همه ثروت‌های بر باد رفته آن را دور می‌ریزند.
غالبا تصور می‌شود تبلیغ فرهنگ و پیام انقلاب این است که مستقیما از همان اول کار به سراغ عناوین و سوژه‌هایی از اسلام و انقلاب برویم که تبلیغ مستقیم است.
عقیده دارم که به جوان‌های معتقد و خودجوش علاقه‌مندی که از روی انگیزه به طرف هنر روی آورده اند باید کمک کنیم. و ضعف‌ها و معایبی اگر در کارشان هست برطرف کنیم. و امکانات در اختیار آنها قرار بدهیم. این ها همان کسانی هستند که زمین گیری هنری ما را انشاء الله برطرف می‌کنند.
البته در آن عرصه‌هایی که ما هنر فاخری داشتیم امروز هم داریم. ما در شعر هنر خوبی داشتیم حالا هم داریم و عقب نیستیم. شعری را که امروز برای انقلاب می‌گویند چیزی کم ندارد و از آنچه که در گذشته می‌گفتند عقب نیستیم. زبان‌هایی که امروز باز شده آنچنان دارند پیش می‌تازند که آدم را به حیرت دچار می‌کند. و من می‌بینم که تازه کارها، جوان‌ها، این‌هایی که تصور نمی‌شود در منبر بلند شعر به این آسانی توانسته باشند پله‌ها را پیموده باشند، پله‌ها را در تا یکی پیموده‌اند. و خیلی بالا رفته‌اند. پس ما در دوران بعد از انقلاب در آن هنری که قبل از انقلاب هم در آن زمین گیر و خاکستر نشین بودیم یک تحول لازم داریم و این را چه کسی برای ما ایجاد خواهد کرد؟ همین استعدادهای جوشان و همراه با دل‌های مشتاق هستند که باید زمین گیرشان نسازیم و رهایشان نکنیم.
در درجه اول مسئولین باید به همان ترتیب که عرض کردم به این مسئله بسیار مهم توجه کنند. اهتمام به این امور باشد. سیاست گزاری و ضابطه و قاعده باشد. در اجرا پیگیری شود.
نه تنها روزنامه مخالف دولت، بلکه حتی روزنامه‌ی مخالف نظام هم در شرایطی که جو اجتماعی دچار نوعی برانگیختگی و آسیب پذیری نباشد مجاز خواهد بود فعالیت کند، زیرا در آن شرایط روزنامه مخالف نظام نخواهد توانست به حرکت عمومی مردم ضربه کاری بزند.
آیا این رو است و عادلانه است که ما در محیطی که مردم احتیاج دارند فکر کنند و مطالعه کنند، مسائل را بفهمند. امکان بدهیم به کسانی که جز غوغاگری هیچ وسیله‌ای برای خودشان نمی‌شناسند. که اینها بیایند هیاهو کنند و مردم را از فکر کردن باز بدارند؟
ما آن مقدار نیرویی را که از مردم داوطلبانه می‌گیریم در مواردی بیش از مقدار نیرویی است که به‌صورت رسمی و متشکل در کارهای ما وجود دارد.
اکثریت این مردم طرفدار این نظامند. این نظام را با همین شکلش قبول دارند و علت هم این است که این نظام يک نظام اسلامی است.
من اعتقادم اینست که ما نمایش دمکراسی و آزادی لازم نداریم برای خاطر اینکه در مملکت ما دمکراسی آشکار است.
در دنیا مملکتی که مسئولان آن مملکت اینقدر آزادانه با مردم صحبت کنند. تصدیق مردم را در امور بگیرند، درد مردم را بگویند، مردم نسبت به آنها اظهار علاقه کنند وجود ندارد.
وجود روزنامه به‌عنوان مخالف دولت و منتقد به آن و نه مخالف نظام هیچ اشکالی ندارد. یعنی روزنامه‌ای بوجود بیاید که مواضع انتقادی نسبت به دولت داشته باشد این اشکالی ندارد چون ما آن را مضر نمی‌دانیم مشروط بر اینکه مزاحم و مختل کننده کارهای دولت نباشد که هر روز برای آن مسأله درست کند و...
گاهی اوقات حادثه فقط برای خبر ساخته می‌شود یعنی يک دست‌هایی می‌آیند و در يک گوشه از این کشور حادثه‌ای درست می‌کنند که بتوانند آن را بزرگ جلوه دهند و برای رسانه‌های خارجی يک خبر تهیه کنند و طبیعی است که اختیار خبر هم دست خودشان است و هر طور که بخواهند از کانال رادیوهای خارجی آن را ارائه می‌کنند و آب و رنگش می‌دهند
آن مرزی را که بین بی‌بند و باری و خودسانسوری است، ما ورع دانستیم.
آن روزی که روزنامه‌های ما بخواهند ورع مطبوعاتی داشته باشند آن روز ما خوشحالیم.
يک روزی بود که مردم عادی و خوانندگان روزنامه، روزنامه را برای خبر نگاه می‌کردند، اما امروز مردم روزنامه را برای سرمقاله، تحلیل و تفسیر و مباحث دینی آنها هم می‌خرند چون روزنامه‌ها جزو نظام هستند و مردم هم به این نظام عقیده دارند.
امروز روزنامه‌ها جای خیلی چیزها را گرفته‌اند و روزی بود که تبلیغات و تعليمات حوزه‌های دیگری داشت. اما اینک این حوزه‌ها تدریجا به خاطر حجم عظیم و پوشش وسیع رادیو تلویزیون و روزنامه‌ها در میان مردم محدود شده‌اند چرا باید روزنامه‌ها و رادیو و تلویزیون ضعف داشته و نتوانند در مسائل سیاسی و مانند آن از نیروهای وارد استفاده کنند.
ما می‌بینیم در بعضی مواقع زبان انتقاد یا عدم انتقاد نسبت به دستگاه‌های مختلف و در زمانه‌ای گوناگون یکسان نیست. فرض کنید گاهی به فلان مسئول با مسئولیت و با فلان بخش، يک روز زبانه‌ای انتقاد باز می‌شود و به مجرد اینکه مسئول آن بخش عوض می‌شود و يک نفری که مورد علاقه‌شان هست منصوب می‌شود همه چیز تمام می‌شود. انگار که هیچ حادثه‌ای اتفاق نیفتاده است.
ما انتظار نداریم روزنامه‌ها معصوم باشند. اما کسی که در یک جایگاه بزرگ و در يک منبر عمومی قرار می‌گیرد طبیعی است که باید از احساسات خودش دورتر باشد و حق ندارد که صرفا اسیر احساسات و دیدگاه‌های فردی باشد. بلکه باید بیشتر ملاحظه مستمعین خودش را بکند.
من اعتقادم اینست که در چارچوب حفظ مصالح نظام و عدم توهین و تضعیف مسئولان جمهوری اسلامی به قدری که نتوانند کارهایشان را انجام بدهند و عدم غرض ورزی در نقل، تحلیل و گزارش، میدان را برای روزنامه و روزنامه نگاری باید باز کرد. منتهی از آنها هم بخواهیم که سطح را بالا بیاورند، چون سطح روزنامه‌های ما در حال حاضر بسیار پائین است. حتی بعضی از روزنامه‌های ما خیلی اوقات می‌بینیم سرمقاله ندارند چون سرمقاله گل سر سبد روزنامه است و خواننده اول می‌خواهد بداند که حرف حساب امروز این روزنامه عظیم و این دستگاه پر خرج چیست و روزنامه که سرمقاله ندارد انگار از خود حرفی برای گفتن ندارد.
عدم امکان اعتماد به متخصص بی بهره از ایمان و نیز به مؤمن بی اعتنای به فن و تجربه و تخصص از دردهای عمومی ماست. فقط مسئله روزنامه نیست.
کار مطبوعات و مشکلاتش باید با ارتباط مداوم با ارشاد پیگیری و رفع شود.

رئیس جمهوری در سمینار سفرا و کارداران جمهوری اسلامی ایران در کشورهای آمریکائی و اروپا                                                         1/5/64
و از جمله امور مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد تماس با افکار عمومی جهانیان است. برای کل نظام جمهوری اسلامی این فرصت مغتنمی است که با نظرات شما که در شکل بندی نظام سیاسی کشور مؤثر است آشنا می‌شود.
از نکاتی که اهمیت دارد این است که ما طبق جمع بندی‌هایی که از حوادث سیاسی مربوط به خود در دنیا داریم به این نتیجه رسیدیم که دیپلماسی ما موفق بوده است بدون اینکه بخواهیم از اشتباهات اغماض کنیم.
موفقیت ما از این نظر است که چند چیز را به جهان قبولانده‌ایم. اول اینکه شعارهای ما به حق است و با شعارهای ما شناخته نشود انتظار پشتیبانی نمی‌توانیم داشته باشیم.
دوم اینکه ما در جهان روابط سودمند برقرار کردیم اگر این روابط نباشد تأثيرات ارتباط نیز وجود نخواهد داشت.
ثالثا ما سیاست گشایش دیپلماسی را دنبال کردیم که از موفقیت‌های دیگر ماست. قبل از آن نمایندگی‌های ما نمایندگی‌های مطلوبی نبودند
از کارهای موفقیت آمیز دیگر ایجاد پختگی و کارایی در کادرهای سیاسی است که بر اثر تجربه و کار بدست آمده است. در این سمینار باید همگی نمایندگان شرکت کننده حتما حرف و طرحی برای ارائه داشته باشند.
نظام جمهوری اسلامی از نظر دولت‌ها و سیاست‌های جهانی جا افتاده و این علیرغم فعالیت‌های مخالفان و گروهک‌هاست.
این نظام به برکت خون شهدا و مبارزات رزمندگان و کار شما در جهان شناخته شده است. امروز طرز تفکر ما این نیست که تنها ایران وضع خوبی داشته باشد ما در سطح جهان دارای هدف هستیم و چون برای رفع فقر و محرومیت کوشش داریم و چون با سرکوب یا تغییر ماهیت جنبش‌های جهانی مخالفیم دارای هدف‌های جهانی هستیم ما تنها نمی‌توانیم این هدف‌ها را اعمال کنیم و به کمک احتیاج داریم.
امروز نهضت غیرمتعهدها از جان افتاده است اما حضور در همین نهضت هم در جهان مغتنم و بودنش حداقل در حد طرح مسایل جهان سوم در اجلاس این نهضت مؤثر است. جمهوری اسلامی ایران در مرحله دوم سیاست خارجی خود باید در پی دوستان و هم‌پیمانان جدید باشد. در زمینه مقاومت در مقابل سلطه نامشروع آمریکا هم در هر جای دنیا می‌توانیم دوستان و هم‌پیمانانی بیابیم.
ما باید در پی آن باشیم که در دنیا دنبال مجموعه‌هایی بگردیم.
اطلاع جهانیان از اهداف ما بیشتر ما را قادر می‌سازد که در صراط مستقیم حرکت کنیم
رئیس جمهوری در دیدار با سفیر دانمارک
ما در سیاست جمهوری اسلامی به چند اصل مهم متکی هستیم که از مهم‌ترین آنها جدا شدن از جاذبه قدرتهای بزرگ جهانی و ایجاد رابطه با آن دولت‌هایی است که این انگیزه را ندارند و این در حقیقت تضمین کننده استقلال جمهوری اسلامی است. و یکی دیگر از آن سیاست‌های مهم، بهاء دادن به خواست‌ها و نقش مردم در همه مسائل کشور است.
رئیس جمهوری در دیدار با خانواده های شهدای جیرفت              1/5/64
انگیزه مبارزه و روح انقلاب در اقصی نقاط کشور به دلیل احساسات انقلابی مردم ما که از ایمان مذهبی سرچشمه می‌گیرد قابل توجه است. هرجا دین و احساسات انقلابی هست این شور و هیجان نیز وجود دارد.
کسانی که برای انقلاب دل نمی‌سوزانند و به آن توجهی نمی‌کنند کسانی هستند که از لحاظ انگیزه و ایمان مذهبی ضعیف‌اند و کسانی که ایمان مذهبی دارند امروز آگاهی هم دارند ایمانی که در مردم ما وجود دارد ملت ما را نسبت به دیگر ملت‌های جهان ممتاز ساخته است چرا که هیچ ملتی این ایمان و آگاهی را با هم ندارند و این سخن حرفی سنجیده است و گزاف نیست
بعضی ملت‌ها ایمان دارند اما چشمشان باز نیست استعمار آمریکا و شوروی را نمی‌شناسند و نمی‌دانند مبارزه چیست اما ملتی که ایمان و آگاهی را توأم با هم داشته باشد این مطالب را درک می‌کند در زمان حاضر وقتی از يک پيرمرد یا پیرزن روستایی يک سؤال سیاسی می‌شود جوابی می‌شنویم که روشنفکران دنیا آن را با کلمات عجیب و غریب ادا می‌نمایند.
ایمان و آگاهی دو عنصری هستند که باید در مردم ما تقویت شود
خون شهدای انقلاب اسلامی به هدر نرفته است و آنها بودند که به قیمت خون خود، آبروی اسلام، قرآن پیامبر و استقلال مملکت را حفظ کردند و حرکتی که آنها در این انقلاب از خود نشان دادند در طول تاریخ بی نظیر بوده است.
رئیس جمهور در دیدار با سفیر جدید جمهوری خلق یمن 2/5/64
در شرایطی که استکبار جهانی و در رأس آنها آمریکا درصدد دست اندازی ایجاد سلطه در کشورهای منطقه است وجود ملت و دولت ضد استکباری یمن دمکراتیک برای ما بسیار عزیز و مغتنم است.
ما وظیفه داریم که خطر روزافزون آمریکا را در این منطقه به ملتها و دولت‌های منطقه تفهیم کنیم.
متأسفانه بعضی از دولت‌ها به این نکته هیچ توجهی ندارند و با اهمیتی نمی‌دهند اما کشورهایی که به معنی حقیقی کلمه خواستار استقلال خود هستند باید در مقابله با این خطر جدی با یکدیگر همکاری جدی و صادقانه داشته باشند.
به اعتقاد ما برای اینکه مسئله مبارزه با صهیونیسم و دفاع از حقوق ملت مظلوم فلسطین بدست فراموشی سپرده نشود باید دولت‌های مترقی در منطقه به ایجاد یک وحدت و همکاری جدی در مبارزه با صهیونیسم اقدام کنند.
۶۴/۵/۵
پیام رئیس جمهوری به رئیس جمهور نیکاراگوا 3/5/64
شک نداریم که تهدیدهای سبک سرانه نسبت به کشور و مردم شما که جزئی از خصومت عمومی استکبار جهانی نسبت به انقلاب و استقلال ملت‌هاست در روحیه و نیز در مسیر و جهت گیری مردم شما هیچگونه تأثیری نداشته و در نهایت موجب استحکام و راسخ‌تر شدن انقلاب نیکاراگوا خواهد شد.

رئیس جمهوری در دیدار با فرستاده ویژه رئیس جمهور غنا 5/5/64
جهان سوم به‌ویژه آفریقا برای ما جاذبه و معنای خاصی دارد.
ما آفریقا را مظهر مظلومیت ملتها و مظهر قهر و مبارزه آنان علیه استکبار جهانی میدانیم. و در رژیم گذشته زمانی که تحت اختناقی شدید پسر می‌بردیم از شجاعت و گستاخی يک انسان مبارز مانند آقای نکرومه که دنیای استکبار را به مبارزه می‌طلبید احساس قدرت می‌کردیم و از اینکه ملتی با يک رهبری محکم در مقابل سلطه متجاوزین می‌ایستد احساس علاقه می‌کردیم.
امروز انقلاب ما با استفاده از اصل لزوم ارتباط هرچه بیشتر با ملت‌هایی که معتقد به مبارزه با قدرتهای سلطه طلب جهانی هستند مناسبات خود را تقویت می‌کند و اگر چنین احساسی نباشد سلطه طلبی روزافزون قدرتهای بزرگ مجال تنفس را برای ملتها تنگ خواهد کرد.
ما هم معتقدیم که هدف این جنگ، کشور ما نبوده است بلکه انقلاب و اسلام بوده است و طبیعی است مردمی که انقلابی را با این همه تلاش و زحمت بوجود آورده اند از آن دفاع می‌کنند.
رئیس جمهور در دیدار با رؤسای دوایر و شعب عقیدتی- سیاسی وزارت دفاع
اگر ما متکی به دشمن باشیم به‌طوری که دشمن احساس کند که ما در این بخش کاری نمی‌توانیم انجام دهیم نقدترین و فوری‌ترین خطر ما را تهدید خواهد کرد
غالب پیشرفت‌های علمی در زمان نیاز نظامی و به بهانه ساخت تسلیحات و ابزار نظامی به عمل آمده است چرا که انگیزه دفاع از خود انگیزه‌ای جدی و حقیقی و عاملی است که هیچ ملتی به‌ویژه ملتي مانند ملت ما که از آگاهی و رشد سیاسی برخوردار است در برابر آن نمی‌تواند بی‌تفاوت باشد.
انسان مؤمن باید با داشتن تسلیحات و تجهیزات به دشمن اجازه حمله ندهد و سرکشان تمامی تاریخ همواره یکسانی که توانایی قابل قبول دفاعی نداشته‌اند حمله کرده اند.
سازمان صنایع وزارت دفاع که مظهر جهاد خودکفایی است با برنامه ریزی درست و حرکت مناسب در جهت استغنای مراکز نظامی ما در کنار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی باید بیش از این تلاش کند.
در رژیم گذشته وقتی يک درجه دار به کشف همی‌رسید و این مسئله را به اطلاع مقامات لشگر رساندند، به گونه‌ای توهین آمیز با او برخورد کردند تا دیگر از این کشف‌ها نکند. در چنین رژیمی سعی می‌شد که روحیه ملت ما تحقیر شود و بهر حال ابزارآلات و تسلیحات نظامی آمریکا باید هدف می‌بود.
اکنون دشمن از این دستاوردها بشدت بيمناک است و هنوز آمریکائی‌ها و استکبار جهانی نمی‌توانند باور کنند که ما به چه توفیقاتی دست یافته‌ایم و روز بروز نیز باید يک قدم جلوتر حرکت کنیم و با اختراع و ساخت جدید تجهیزات نظامی فاصله عقب ماندگی تحمیل ۸۰- ۷۰ ساله را کمتر کنیم.
نهاد عقیدتی سیاسی ارتش از اساسی‌ترین و ضروری‌ترین نهادهای این مملکت است و اگر این نهاد تشکیل نمی‌شد در بخش نظامی، مثل امروز نبودیم.
پیام رئیس جمهوری به نخستین جشنواره سراسری تئاتر دانشجویان 19/5/1364
تشکیل جشنواره سراسری تئاتر از سوی دانشجویان دو چیز را مژده می‌دهد: یکی شکوفایی هنر انقلاب را و دیگری بلوغ فرهنگی نسل جوان انقلابی را.
هنر در نظام قدیم یکی از نهادهای مظلوم بود چون از ارزش‌ها و آرمانه‌ای انسانی جدایش کرده بودند. نه خود به شکوفایی و بالندگی می‌رسید و نه معراج دل‌ها و جان‌های مستعد می‌شد.
هنر را آنها که بر زور و زر تکیه داشتند ابزاری برای استوار ماندن تخت قدرت خود می‌خواستند. هنر محکوم بود که در خدمت هدف‌های زورگویان و زراندوزان در آید.
تنها هنگامی که ایمان و گستاخی در هنرمندی به هم می‌رسید هنر در خدمت اصالت‌ها و ارزش‌های حقیقی در می‌آید و این بسی کمیاب و زودگذر بود.
انقلاب اسلامی زنجیر ستم را از گردن هنر هم گشوده است.
هنر انقلاب باید آنچنان غني و فاخر باشد که هم پیام انقلاب را ابلاغ کند و هم دل‌های تشنه را سیراب و از آب‌های آلوده و مسموم بی نیاز سازد.
رئیس جمهوری در مراسم سالروز شهادت امام محمدتقی(ع) و اربعین آیت الله ربانی املشی27/5/64
انقلاب اسلامی بزرگترین دستاورد ملت ما در تاریخ اسلام بوده است.
زندگی ائمه، امروز در سی پر مضمون و معرفتی راهگشا است و همه ائمه از جهاتی مانند یکدیگر هستند.
اگر آن روزها مسلمين در يک دایره محدود و با يک نظام حکومتی مرتجع و ضعیف روبرو بودند، امروز مبارزه ملت ما در دنیایی وسیع و با قدرت‌های طراز اول جهان است. مبارزه ملت ما با حکومت ظلم و استکبار و با حاکمیت زر و زور و زورگوئی است.
موج گرایش به اهل بیت و حکومت آل علی در دوران امام‌های هشتم تا یازدهم بیشتر شده بود و هدف این ائمه این بود که زمینه را برای ایجاد يک اعتقاد تمام نشدنی شیعی به لزوم ایجاد حکومت علوی آماده سازند که با غیبت امام عصر این تشکیلات از هم گسسته نشود.
من مرحوم آیت الله ربانی املشی را از سال ۱۳۳۶ و از شهر کربلا می‌شناختم ایشان انسانی با تقوی، مخلص و فداکار بود و کمتر کسی را دیده‌ام که از شخص امام و از فکر و راه ایشان اینطور عاشقانه دفاع کند. .
وقتی انقلاب پیروز شد ایشان ۱۵ سال مبارزه را همراه داشت. " از مرحوم آیت الله ربانی هنر بزرگ انقلاب اسلامی را هنر انسان سازی می‌دانست.
امروز در جبهه‌های جنگ، در سنگرها و در میدان‌های جهاد هنگامه‌ای از انسان‌های بزرگ در جریان است و این فداکاری‌ها تنها به فضل انقلاب اسلامی صورت می‌گیرد و انقلاب ما بزرگترین دستاورد ملت ما پس از اسلام در تاریخ بوده است. یعنی در مقطع در تاریخ اسلام وجود دارد. اول ظهور اسلام و دوم انقلاب اسلامی، و ملت ما در صحنه‌های گوناگون اجتماعی جوهر و هنر درخشان خود را نشان داده است
رئیس جمهوری در دیدار با سفیر جدید ونزوئلا 27/5/64
کشورهای جهان سوم در موقعیت کنونی مجبورند از خود دفاع کنند و این مسأله جز با هماهنگی و همکاری آنان میسر نیست.
ملت ما نسبت به هرگونه توطئه و بد دلی از سوی قدرتهای بزرگ حساس است و نمی‌تواند در مقابل آن بی‌تفاوت باشد.
رئیس جمهوری در دیدار با سفیر جدید کشور استرالیا 28/5/64
در حقیقت در روابط میان کشورها مهم اینست که حساسیت‌های طرفین مورد توجه قرار گیرد و بر روی روابط عادلانه تکیه شود.
رئیس جمهور در مراسم تقدیم استوارنامه سفیر جدید یوگسلاوی 29/5/64
شک نیست که پیشگامی کشور شما در ایجاد جنبش عدم تعهد و سوابق مبارزاتی کشور شما حکایت از مردم و رهبران سخت کوش دارد که هردو مسئله برای ما مهم.
انقلاب اسلامی ایران بعد از پیروزی در روابط سیاسی و خارجی خود نشان داد که تمایل بیشتری به ایجاد روابط با کشورهایی که مستقل هستند و وابسته به یکی از در جناح بزرگ دنیا نیستند دارد.
رئیس جمهور در دیدار با وزیر خارجه يوگسلاوی 30/5/64
ژنرال تيتو رهبر فقید یوگسلاوی جزء کسانی هستند که همیشه برای ما خاطره ایشان با نام غیرمتعهدها زنده می‌شود.
جنبش عدم تعهد به اعتقاد ما با ترکیب اهداف و داعیه هائی که دارد می‌تواند بسیار مفید واقع شود و در قضایای جهانی نقش تعیین کننده‌ای داشته باشد.
جنبش عدم تعهد در مورد جنگ تحمیلی عراق علیه ایران متأسفانه حتى ضعیف‌تر از سازمان ملل حرکت کرد و حتی در مقابل بکار بردن سلاح‌های شیمیایی تهدید خطوط هوایی، بمباران مناطق مسکونی و حمله به کشتی‌ها و ترمینال‌ها از سوی رژیم عراق که بطور قطع جزء جرائم جنگی است و حتی احتیاج به تعمیق و تحقیق برای فهمیدن حقایق آن ندارد موضع‌گیری قاطع و مؤثری نکرد. در حالی که می‌توانست خیلی بهتر عمل کند و لذا اگر جنبش عدم تعهد در آینده بخواهد موقعیت خود را در دنیا تقویت بخشد باید در قضایای جهانی برخورد مستحکم و قوی داشته باشد.
رژیم بعث عراق رژیمی جنگ افروز و متجاوز است. شعار صلح طلبی رژیم عراق تنها به علت ضعف شدید نظامی - اقتصادی و سیاسی او است.
رژیم عراق از آن قبیل رژیم‌هایی است که در موضع قدرت حمله می‌کند و وقتی در موضع ضعف قرار گرفت فریاد صلح طلبی سر می‌دهد و به همین دلیل رژیم غیرقابل اطمینانی است.
ما هیچ‌گاه نمی‌توانیم از حقوق ملتی که از انقلاب خود دفاع می‌کند چشم پوشی کنیم.
رئیس جمهور در دیدار با هیأت حزب ا... لبنان 2/6/64
اگر حزب ا... لبنان بخواهد تنها به‌صورت يک حزب سیاسی در آید چیزی جز شکست به همراه نخواهد داشت.
حزب ا... لبنان باید متکی به نیروی عظیم مردمی باشد و با ایدئولوژی انقلابی که دارد، حتی می‌تواند غیر مسلمین را نیز جذب نماید.
شما در منطقه حساس لبنان نهال اسلام را کاشتید و استکبار جهانی انتظار این عمل شما را نداشت و موفقیت‌هایی را هم که در رابطه با مقابله با دشمن صهیونیستی و غاصب اسرائیل و استکبار داشته‌اید ترس شدیدی در دل آنان انداخته است.
امروز جریان حزب ا... همان تشکلی است که می‌تواند در مقابل کلیه جریان‌ها و تشکل‌های انحرافی بایستد و با آن مقابله کند.
سخنان رئیس جمهور در مراسم باشکوه عید قربان  6/6/64
ملت ایران بت‌های بزرگ را شکستند، اما بت شکنی همچنان ادامه دارد.
بزرگترین و خطرناک‌ترین بت‌ها نفس است، ما باید آن را در درون خودمان بشکنیم.
اهمیت عید قربان به خاطر این است که یادآور يک فداکاری بی نظیر در تاریخ بشریت است. یک نفر با اختیار و اراده خود از جان گذشت و یک نفر با اراده و اختیار خود از فرزند خود و میوه دل خود گذشت، اهمیت این حادثه از آنجاست که حادثه قربانی در آنچنان جوی انجام گرفت که هیچ احساساتی و هیجانی خارج از وجود این دو عنصر مؤمن وجود نداشت. در هنگامه جنگ نبود، در بحبوحه مقابله با دشمن نبود آنچنانی نبود که عصبیت‌ها و غیرت‌ها در قصد خالص و بی‌شائبه ابراهیم و اسماعیل کوچک‌ترین دخالتی بکند. در يک جو آرام، عادی و ساکت بيک پدر دستور داده شد که باید دست خودت پسرت را قربانی کنی، پدر و پسر چون امر خدا بود امتثال کردند، هیچ فلسفه‌ای و هیچ استدلالی در ذهن این دو شخصیت مؤمن مخلص غیر از اینکه این کار را خدا می‌خواهد وجود نداشت، و این بزرگترین هنر است و این درس به همه مؤمنین دنیاست تا ابد.
آنچه که در راه خدا و به دستور خدا انجام بگیرد هیچ استدلال دیگری لازم ندارد جز اینکه این دستور خداست.
امروز دنیا را مستکبران شرق و غرب برای ملتها محیط ناامن کرده اند. امروز ملت‌ها باید با همه وجود محیط ناامنی را که قدرتهای استکباری بوجود آورده اند درهم بشکنند، همچنانکه ملت ایران این محیط را شکسته اند. و امروز ملت ایران در عرصه حج فریاد بلند می‌کند و الله اکبر ولا اله إلا الله می‌گوید، همه می‌دانند و اعتراف می‌کنند که الله اکبر ملت ایران لحن و نوای خاصی دارد. چون الله اکبر پیغمبر است، الله اکبر بت شکن است، چون به معنای ناچیز و پی مقدار داشتن بت‌های زور و زر است، چون به معنای رشادت و شجاعت يک ملت در مقابل استکبار جهانی است.
امیدوارم تا آخرین لحظه حیاتم در خدمت این انقلاب بمانم و امیدوارم در پرشکوه‌ترین لحظات این خدمات مستمر و مداوم خدا را ملاقات کنم
من و همه مسئولین آماده هستیم در خطوط مقدم خطر در همه میدان‌ها قرار بگیریم.
البته من باید تشکر کنم از اینکه ملت ایران یک‌بار دیگر به این برادر خود اطمینان کرد، اظهار اعتماد کرد و به من رأی داد، بنده خودم را یکی از آحاد کوچک این ملت می‌شمارم، من برای خودم هیچگونه امتیازی که مستوجب احراز مسئولیت بزرگ و سنگین و پر افتخار ریاست جمهوری باشد قائل نیستم.
بنده کوچک‌تر از آنم که خودم را رئیس این جمهور عظیم بدانم، شاید به همین مناسبت بود که در این دوره قصد نداشتم، در انتخابات شرکت کنم، با خود فکر می‌کردم دیگران در انتخابات شرکت خواهند کرد، هرکسی که انتخاب به ریاست جمهوری بشود من هم مثل بقیه ملت ایران یکی از افراد این ملت و در زیر آمر آن کسی که مسئولیت از طرف این ملت پذیرفته قرار خواهم گرفت و وظائفم را هر جا باشد انجام می‌دهم، تصمیم جدی داشتم که در انتخابات شرکت نکنم، اما امام به من امر کردند و به من گفتند بر تو لازم و متعین است، به‌عنوان يک حکم شرعی و تکلیف شرعی امام من را موظف کردند که در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنم.
من احساس می‌کنم بار سنگین مسئولیت را بر دوش دارم، من احساس می‌کنم با داشتن این بار سنگین مسئولیت در هر اقدامی، در هر کاری که تکلیف رئیس جمهوری هست، جز به انگیزه تکلیف شرعی و رضای الهی قدم برندارم. و به فضل الهی همین کار را خواهم کرد.
تمام تلاش‌ها در طول این چند سال از طرف دشمنان برای این است که مردم را نسبت به حوادث انقلاب بی‌تفاوت کنند تا وقتی پیوند میان مسئولین نظام جمهوری اسلامی با ملت این چنین پیوند مستحکم و استواری باشد هیچ کار این ملت زمین نخواهد ماند و بدانید در میدان‌های نبرد نظامی و سیاسی و اقتصادی و تبلیغاتی که از همه طرف دشمنان بزرگ جهان علیه ما به راه انداخته‌اند، به کمک این پیوند و به فضل الهی در همه این میدان‌ها پیروز خواهیم.
سخنان رئیس جمهوری در جلسه هیئت دولت
شخصیت شهید رجایی و باهنر می‌تواند برای مسئولین اجرایی کشور الگو باشد.
حجم عظيم تلاش صمیمانه اعضای هیئت دولت از افتخارات این دولت و نشان دهنده دلسوزی قابل توجه آنان است، و من امیدوارم که این توفیق خدمت بمردم و نظام جمهوری اسلامی از هیچ‌یک از ما حتی برای يک لحظه از عمر و زندگی‌مان گرفته نشود.
پیام رئیس جمهور در افتتاح یازدهمین نمایشگاه بین المللی تهران 10/6/64
کشورهای بزرگ و ابرقدرت‌ها، امروز به این واقعیت پی برده‌اند که عقب ماندگی اقتصادی امری دائمی و همیشگی نیست و مردم محروم دنیا به‌ویژه کشورهای جهان سوم یکی بعد از دیگری در حال گسستن بندهای وابستگی و قیادت سیاسی هستند و از این جهت عصر حاضر را باید عصر خود آگاهی و آغاز حرکت‌های جدید در تاریخ انقلاب‌های سیاسی اجتماعی جهان نامگذاری کرد.
سالیان دراز کشور ما با منافع اقتصادی گران‌بها و فراوانش عرصه چپاول استکبار جهانی و تاراج استعمارگران بود.
افزایش صادرات غیر نفتی و کاهش واردات غیر ضروری رمز رهایی ما از مهلکه و گردابی است که شیطان بزرگ و اقمار وی کشور ما و سایر ملل تولید کننده و صادر کننده نفت و مواد خام و محصولات تکپایه را، سال‌ها در آن غوطه‌ور ساخته‌اند.
ذخایر و ثروت‌های طبیعی کشور نه فقط متعلق به ما بلکه از آن نسل‌های آینده است و باید صرف سرمایه گذاری‌هایی شود که موجب ترقی فنی و فرهنگی و جبران عقب ماندگی‌ها گردد و تا آنجا که موافق با آرمانه‌ای اسلامی است، به کاهش فاصله با ملل پیشرفته جهان بیانجامد.
سخنان رئیس جمهور در پایان سفر یک هفته‌ای خود به استان خراسان 11/6/64
انتخاب دولت یکی از مسائل بسیار مهم و حساس کنونی ملت ماست. و وظیفه انتخاب دولت و نخست وزیر و سپس معرفی وزراء به مجلس به کمک نخست وزیر در حقیقت اساسی‌ترین کار رئیس جمهور است، هیچ‌یک از وظایف رئیس جمهوری را نمی‌شود از لحاظ اهمیت با این وظیفه مقایسه کرد. لذا بنده بر آنم که با استمداد از پروردگار و راهنمایی‌های الهی از همه تجربیات خودم در این مورد بهره بگیرم و البته به نتایج خوبی هم رسیده‌ام که به‌موقع انشاء الله اعلام خواهد شد.
دولت جدید دولتی است که کاملا منطبق با نیازهای امروز و مصالح مردم است، و به مجلس معرفی خواهد شد. و از خدا خواستم کمک کند این کار بسیار بزرگ را آنچنان که شایسته و مورد رضای اوست انجام دهم.
همانطور که در ابتدای ورود به مشهد گفتم این سفر نخست به‌منظور زیارت مرقد مقدس امام هشتم (عليه السلام) و استمداد از معنویت این بارگاه و تفضلات الهی در این آستان مقدس در آغاز دومین دوره ریاست جمهوری من بود که من خود را شدیدا نیازمند این استمداد می‌دانم و بعد هم دیداری از مردم خراسان که در میان این مردم بزرگ شده‌ام و مبارزات و فعالیت‌های من در کنار این مردم بوده است
سخنان رئیس جمهور در دیدار با فرماندهان پایگاه‌ها و گروهی از پرسنل کمیته‌های انقلاب اسلامی استان خراسان 12/6/64
کمینه یکی از نهادهای انقلابی همیشگی و جزو السابقون السابقون و در حقیقت مادر همه نهادهای انقلاب اسلامی است.
جهاد سازندگی از گل‌های شکفته در بدنه انقلاب است، و جهاد به انقلاب زینت داد و آن را گلباران کرد.
جهاد یعنی مبارزه و آن فقط به معنی تلاش نیست جهاد به آن معنی است که رویارویی با خصم کینه توز دارد و چشمه‌ای است از انگیزه و ایمان که در حال جوشش است،
بنده در انتخاب‌های گزینش‌ها، خط دادن‌ها به مسئولین در عملکردها باید بازنگری کنم، سرنوشت زندگی چهل و چند میلیون انسان را نمی‌توان با انشاء الله خير است نادیده گرفت، ما اگر مردم را رعایت کنیم و رودربایستی با غیر خدا نداشته باشیم کارها اصلاح خواهد شد.
با تحرکاتی که بخواهد با آرمانه‌ای این انقلاب بازی کند زیر هر نامی که باشد شدیدا برخورد می‌کنیم چه آنها که به مردم حمله می‌کنند و چه آنها که شب‌نامه می‌دهند و چه آنها که در کادرهای سیاسی می‌خواهند ضربه بزنند ما با آنها برخوردی جدی می‌کنیم و نخواهیم گذاشت که خون شهدا را نادیده بگیرند.
دشمن می‌خواهد بین عناصر انقلابی ما بنام‌های مختلف اختلاف بیندازد.
سخنان رئیس جمهور در دانشگاه علوم اسلامی رضوی                   14/6/64
اکنون کسانی هستند که از همین مقدار درک سیاسی که بر ذهن شما حاکم است ناراحتند چنانکه آمریکا ناراحت است. اگر امروز خبری به آمریکا برسد که علمای ایران تصمیم گرفته‌اند در سیاست دخالت نکنند آنها جشن خواهند گرفت و متأسفانه عده‌ای در داخل حوزه‌های علمیه این مسئله را می‌خواهند آنها می‌خواهند حوزه‌های علمیه به درک سیاسی کاری نداشته باشد و خود را از انقلاب که میوه آن است کنار بکشند... البته بدانید که اینطور نیست که خیال بکنند جمهوری اسلامی خیانت‌ها را تحمل می‌کند و آن زمان که حس شود خطری از ناحیه‌ای متوجه نظام است در مقابل آنها، هرکسی که می‌خواهد باشد می‌ایستیم.
حوزه‌های علمیه امروز امانتی در دست شماست که باید آن را از شر این کفتارهای لاشه خوار حفظ کرد و نباید اجازه داد که در حوزه‌های علمیه به مقدسات انقلاب اهانت شود. مگر می‌شود که حوزه علمیه شیعه از روند عمومی انقلاب کنار باشد؟
جمهوری اسلامی ایران محتاج به علمای دیندار است و علم دین باید هرچه بیشتر عمیق‌تر و آگاهانه‌تر باشد و ما به بازنگری در تمام ابعاد احتیاج داریم.
امروز دشمن‌ها در کمین حوزه‌های علمیه هستند و این دشمن گاهی با ایجاد خط و خطوط و جریانات سیاسی جلوه می‌کند. و از طرف دیگر دشمن برای به فساد کشاندن حوزه‌ها تلاش می‌کند و در انجام این توطئه به دلیل آسیب پذیری محيط جوانه بعضی از جریانات مضر و سیاسی و حتی آدم‌هایی را به‌عنوان طلبه در حوزه‌ها نفوذ می‌دهد
سخنان رئیس جمهور در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری 14/6/64
در زمینه اجتماعی یکی از مهم‌ترین اولویت‌های ما مبارزه بی‌امان با فساد، با اعتیاد، با فساد تجاری و کسبی و فساد اخلاقی است که موجب ضایعات بزرگ انسانی و اجتماعی ما بوده و اگر ادامه پیدا کند بیشتر از این هم خواهد بود.
در زمینه اداری کم کاری، ناراضی تراشی، پارتی بازی جزو ضایعات بزرگی است که متناسب با وضع کنونی انقلاب ما نیست، با يک تحول اداری و استمداد از نیروهای مؤمن و حزب اللهی در دستگاه‌های دولتی و نهادهای انقلابی باید این عیب برطرف بشود، و تحولی در نظام اداری بوجود بیاید و دستگاه‌ها ساده و اسلامی بشود. البته بهبود وضع کارمندان دولت و تقویت مدیریت‌ها در دستگاه‌های دولتی یکی از اساسی‌ترین و مؤثرترین کارها در این زمینه است.
اکنون که شرف و افتخار و اعتماد ارزشمند امام و امت برای دومین بار نصیب این بنده حقیر شده با ابتهال و تضرع از خدای متعال درخواست می‌کنم که توفیق حمل این بار سنگین امانت را به این بنده ضعيف عنایت بفرماید. و در هیچ‌یک از احوال مرا از هدایت و راهنمایی و لطف خود محروم نکند.
در زمینه مسائل اقتصادی کشور که یکی از مهم‌ترین زمینه‌هاست جهت گیری و سیاست کلی امداد و کمک رسانی و احیاء زندگی مستضعفان و محرومان است.
باید به کمک مستضعفان، محرومان، ستم دیدگان که همواره وفادارترین سربازان این انقلاب بوده‌اند و خواهند بود بشتابیم. برای اینکه در این هدف موفق بشویم، باید با رکود اقتصادی مبارزه کنیم، با بیکاری، با تورم، مبارزه‌ای جدی، ریشه‌ای و عمیق کنیم.
ریشه مشکلات امروز ما وابستگی اقتصادی به خارج از این مرزها و منحصر بودن درآمد ما به درآمد حاصل از نفت است، فقدان يک برنامه همه جانبه اقتصادی و گرایش به دولت سالاری یکی دیگر از مشکلات ماست، که نتایج این مشکلات را در کاهش رشد اقتصادی و گاهی در رشد منفی اقتصادی مشاهده می‌کنیم.
باید در زمینه اقتصادی برنامه ریزی مستقل از نفت انجام بگیرد.
گرایش به افزایش تولید داخلی بوجود بیاید و شدت پیدا کند، و استفاده از سرمایه و ابتکار و مدیریت و همکاری مردم جدی گرفته شود.
در زمینه فرهنگی با بی‌سوادی و بی‌فرهنگی و ابتذال و بی‌اخلاقی که سعی می‌شود در پیکر سالم و مطهر جامعه اسلامی تزریق شود مبارزه جدی و همه جانبه ای باید انجام بگیرد. مسئولیت خواستن از مردم و همکاری طلبیدن از روحانیت معظم اسلام و به‌کارگیری ابزارهای تبلیغی و رسانه‌های جمعی بزرگترین نقش را در این کار می‌توانند ایفا کنند.
اعضای دولتی را که بنده به‌عنوان معتمد و امین مردم به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌کنم، و کابینه را تشکیل خواهند داد باید کسانی باشند که به معنای حقیقی کلمه بمردم و نیروهای مردم اعتماد و اتکا داشته باشند مخلصانه و دلسوزانه برای هدف‌های این انقلاب و در جهت گیری‌های تعیین شده انقلاب که در شعارهای انقلابی ما مندرج است حرکت و تلاش کنند.
پروردگارا به محمد و آل محمد(ص)، ما را در راهی که رضای توست آگاهانه ثابت قدم بدار. سخنان رئیس جمهوری در مراسم نماز جمعه تهران16/6/64
حادثه بسیار تکان دهنده ۱۷ شهریور که جمعه سیاه است جزو حوادث فراموش نشدنی است و این حادثه فقط ننگ رژیم بدنام و منحوس پهلوی نیست تنگ همه کسانی است که در گذشته از آن رژیم حمایت کردند و امروز هم مستقیم و غیرمستقیم دارند از تفاله‌ها و پس مانده‌های ناقابل و غیر قابل ذکر آنها بازهم طرفداری می‌کنند اگرچه امیدی برای اعاده حیاتی برای آنها باشد ندارند. در حادثه ۱۷ شهریور آمریکا محکوم است. در حادثه ۱۷ شهریور صهیونیست‌های ظالم و خون‌خوار محکومند. در حادثه ۱۷ شهریور حتی مجامع جهانی که ادعا می‌کنند طرفدار حقوق بشر هستند و طرفدار عفو هستند طرفدار آزادی انسان‌ها هستند مخالف با حکم اعدام هستند. از سر پریدن يک گوسفند دلشان کباب می‌شود از زندانی شدن چند تروریست فریادشان بلند می‌شود تمام این دستگاه‌ها هم محکومند. چرا حادثه‌ای را که در آن يک رژیم ستمگر و خون‌خوار تعداد عظیمی از مردم را به رگبار می‌بندد و رحم به زن و مرد و کوچک و بزرگ و مبارز و رهگذر نمی‌کند چرا این حادثه تلخ را که در زندگی يک ملت اینقدر بزرگ و پر از داغ و درد هست فراموش می‌کنند چرا روز ۱۷ شهریور را سازمان‌های طرفدار عفو بین الملل و آزادی بشر عزا اعلام نمی‌کنند. باید عزا اعلام می‌کردند.
۱۵ خرداد و ۱۷ شهریور دو روز بزرگی هستند که ملت ایران آنها را نباید فراموش کند و دنیا باید آن دو روز را فراموش نکنند و بدانند که این ملت با چه کسی مبارزه کرد و با چه کسانی مبارزه می‌کرد نظام جمهوری اسلامی آمد زیر پای کدام عناصر جهنمی را جارو کرد و آنها را از بین برد و از این مملکت خارج کرد.4 از جمله حوادث هفته آینده (22-16/6/64) حادثه درگذشت مرحوم آیت ا... طالقانی رضوان الله می‌باشد. پیر مبارز این انقلاب روحانی عزیز ارجمند و بزرگواری که می‌شود گفت تمام عمرش را در مبارزه گذراند و ما در طول سال‌هایی که بنده با ایشان ابتدا از دور و بعد از نزديک آشنا بودم يک انسان مبارز صادق باصفا و مؤمن این مرد بزرگ را یافتم. بعد از پیروزی انقلاب هم آن صدق و صفای حقیقی خود را نشان داد. علیرغم اینکه گروه‌های مخرب و معارض با جمهوری اسلامی و ایادی استکبار شرق و غرب که می‌گشتند از هر چوب خشکی يک عنصری در مقابل انقلاب درست کنند. هرچه کردند که بتوانند از این مرد بزرگ از این جرثومه مبارزه بک ملجأ و ملاذی برای خودشان درست کنند نتوانستند و او آمد اینجا در مقابل آحاد عظیم مردم و جمعیت میلیونی مردم فریاد کشید که من مرید امام خمینی هستم من مخلص امام هستم.
اما باید این نقش را بدانیم، ملت ما باید بدانند که برای این رادیوها، این صداها ، این ورق پاره‌ها که در دنیا منتشر می‌شود چقدر پشتوانه سیاسی و پولی وجود دارد روی اینها جنگ‌ها راه می‌اندازند. الآن در بسیاری از مسائل منطقه همین روزنامه‌ها هستند که به بعضی از سردمداران منطقه خلیج فارس خط سیاسی می‌دهند، اینکه جمهوری اسلامی دشمن دولت‌های خلیج فارس است و در صدد ریشه کن کردن این رژیم‌هاست و می‌خواهد اینها را زیر و رو کند این خطی است که همین روزنامه‌های خبیث صهیونیستی از اول انقلاب دادند و گوشه و کنار تأثیرش را بخشید و هنوز هم در ذهن اینها این مسائل وجود دارد و آثارش را مشاهده می‌کنیم. ما باید این نقش را بدانیم و ما در مقابل این خباثت رسانه‌های دنیا که تعدادشان نامعلوم است باید نقش آنها را بدانیم. از من در آن برنامه‌ها که رادیو و تلویزیون می‌رفتند با مردم مصاحبه می‌کردند بنده همه این برنامه‌ها را گوش می‌کردم از تک تک مردم سؤال می‌کردند آقا شما از رئیس جمهوری چه انتظاری دارید. وقتی دهان آن مخاطب باز می‌شد و می‌گفت من این انتظار را دارم قلب من می‌طپید، احساس می‌کردم این انتظارات عظیم مردم از رئیس جمهور است. رئیس جمهور یعنی چه؟ یعنی تنها کسی از دستگاه اجرایی که مردم خودشان او را انتخاب می‌کنند. خوب این انتظار را چه کسی باید بر آورده کند؛ مردمی که امنیت می‌خواهند، راه می‌خواهند، مسکن می‌خواهند، رونق کار دادوستد می‌خواهند، تولیدات داخلی می‌خواهند و بقیه چیزهایی که مردم می‌خواهند همانطور که همه شما شنیده‌اید و همه‌تان می‌دانید.
این کارها را چه کسی می‌کند؟ این کارها مسئولیت‌هایی است که رئیس جمهور با انتخاب مسئولین دولت به آنها واگذار می‌کند... باید کسانی را به این مسئولیت مهم بگمارم، کسانی را به مجلس معرفی کنم که بدانم و حجت شرعی بر من تمام باشد که اینها این کارها را می‌توانند بکنند و مایلند بکنند.
این بزرگترین مسئولیت رئیس جمهور است که عبارت است از انتخاب يک دولت قادر، باصلاحیت، مکتبی، توانای بکار و آماده برای انجام مسئولیت‌ها.
بنده امروز درصدد انجام این مسئولیتم، امروز بزرگترین وظیفه رئیس جمهور که انتخاب دولت است می‌خواهد انجام بگیرد. بنده باید با خدای خودم خلوت کنم، از خدای خودم استمداد کنم، تمام آگاهی‌ها، معرفت‌ها و تجربه‌های طول این ۴ سال را بکار گیرم تا بتوانم افرادی را که به اعتقاد من البته ممکن است اعتقاد من اشتباه هم بکند بنده که معصوم نیستم. اما همان‌که حجت بر من تمام است که می‌توانند این افراد این کارها را به عهده بگیرند، اینها را به مردم معرفی کنم. این احتیاج به يک جو آرام و سالم دارد.
چیزی که من در اینجا می‌خواهم از رسانه‌های جمعی و مطبوعات خواهش بکنم این است که اجازه بدهند جو سالم بماند.
بزرگترین واقعه تاریخی پر اهمیت (مربوط به هفته قبل) حادثه عظیم غدیر خم است که در آن پیغمبر اسلام(ص) در مجمع عظیم مسلمین امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب (عليه السلام) را به مسلمان‌ها نشان داد و بر روی دست بلند کرد و با عبارت (من کنت مولاه فهذا على مولاه او را به جانشینی خود نصب کرد این عقیده شیعیان و مسلمان‌هاست البته حادثه غدیر فقط در کتاب‌های شیعه نقل نشده در کتب معتبر برادران اهل سنت هم نقل شده است. منتها آنها این جمله را به معنائی که با معنی می‌کنیم معنا نمی‌کنند و لیکن طبق آنچه که ما این جمله را فهمیدیم و در طول تاریخ اسلام علمای بزرگ از اهل زبان و شعرا و ادبا و لغویین آن را معنا کردند و آن روزی که این حادثه اتفاق افتاد مخاطبین به این سخن فهمیدند برای ما هیچ شکی نیست که این جمله به معنای نصب على بن ابی طالب (ع) بود. بحث مربوط به خلافت را ما مطرح نمی‌کنیم. این بحث باید در مجامع علمی بین علمای فریقین مطرح شود و در يک جو سالم و محیط آرام و به دور از دشمنی و کینه و عصبیت باهم بحث کنند. امروز ما همه مسلمین چه معتقدین به این فکر که شیعه هستند و چه برادران اهل سنت، همه متفقا أميرالمؤمنین علی بن ابی طالب (ع) را دوست داریم، در دنیای اهل تسنن هیچ کس نیست اهل بیت پیغمبر (عليهم السلام) را دوست نداشته باشد و بر آنها صلوات بفرستند، همه دوست دارند و علاقه‌مندند، همه مرید خاندان پیغمبرند (علیهم السلام) این بحث کلامی هم نباید هیچگونه فاصله و شکافی بین برادران شیعه و سنی ایجاد کند.
به‌هرحال برای ما این یک عید بزرگ، يک خاطره شکوهمند و يک عظمت تاریخی است.
(يک) مسئله موفقیت مراسم حج امسال (۶۴) و تأثیر آن در اوج و گسترش حرکت اسلامی جهان اسلام بوده این يک پدیده فوق‌العاده با عظمتی بود که از عکس‌العمل دشمن از ابراز خوف و وحشتی که رسانه‌های استکبار جهانی از اجتماع عظیم مردم ایران و بعضی از کشورهای دیگر اسلامی در حج و از آن راهپیمایی منظم و متین و با وقارشان دادند آدم می‌فهمد که چقدر این مؤثر بوده و باید چقدر از این مراسم تقدیر کرد. امسال در حج هم در مدینه و هم در مکه تعداد زیادی حجاج غیر ایرانی در راهپیمایی‌ها شرکت داشتند. همان شعارها را تکرار کردند، همان دعاها را بر زبان جاری کردند، همان آرمان‌ها را با فریاد بلند اعلام کردند این چیزی است که تن استکبار جهانی را می‌لرزاند.
ما تا وقتی که صادرات نفتمان از خارک دچار خطری نشده باشد و نفت خودمان را صادر بکنیم به همین پاسخ دادن به حملات و ضربات اکتفا می‌کنیم. يک ضربه آنها می‌زنند يک ضربه هم ما خواهیم زد و یقینا ضربه ما از ضربه آنها کم اثرتر نیست کما۔ اینکه تا حالا هم نشان دادیم کم اثرتر نبوده است. اما اگر يک روزی قرار شد و وضع طوری پیش آمد که صادرات نفت ما به خطر افتاد آن‌وقت ما به این ضربات اکتفا نخواهیم کرد. آن وقت ضربه ما فقط متوجه هواپیماهای عراقی نخواهد شد. قبلاً هم اعلام کردیم امروز هم اعلام می‌کنیم آن روزی که ما نتوانیم از خلیج فارس نفت صادر کنیم نخواهیم گذاشت يک قطره نفت از هیچ بندری از خلیج فارس صادر شود.
از حدود یک‌صد سال قبل یک هسته صهیونیستی در اروپا بوجود آمد که با انگیزه انتقام گیری از نوع بشر شروع کردند به گسترش و رشد یافتن اینها با يک طبقه خاص دشمن نبودند بلکه با بشریت دشمن بودند علت این بود که در طول قرن‌های متمادی یهودی‌ها دائما در معرض سرکوب و تحقیر و تأدیب ملتها و دولت‌ها قرار داشتند. و زیر فشار بودند و در همه جای دنیا موجوداتی بودند که تو سری خوردند که بک جایی به‌حق و یک جایی هم به‌ناحق بود.
شما ببینید از این دستگاه خیانت مجسم و دشمنی با بشر چه چیزهایی بیرون می‌آید که از جمله آنها مخالفت با همه انقلاب‌ها و جنبش‌های مردمی و بخصوص با حرکت اسلامی است.
روزنامه‌های معروفی که شما می‌شناسید در آمریکا منتشر و در دنیا پخش می‌شود و مقالات آنها در رادیوهای آمریکایی خوانده می‌شود و دائما خط می‌دهند و می‌دانند که با انقلاب ما چقدر دشمن هستند اینها غالبا از صهیونیست‌ها هستند. همچنین در اواخر هفته آینده ( 20/6/1364) شهادت شهید اول محراب مرحوم آیت ا... مدنی را داریم. آن مردی که بک پارچه نور و صفا بود. او هم سالیان آخر عمرش را یعنی قبل از پیروزی انقلاب چندین سال را در مبارزه، در تبعید، به در بدری گذرانده بود و به معنای حقیقی کلمه از آن انسان‌هایی بود که مبارزه بر دوش او متکی بود و انقلاب از او مایه و حیات می‌گرفت
من بیش از چهار سال پیش احساس می‌کنم که این بار رئیس جمهوری) چقدر سنگین است علاوه بر اینکه در این چهار سال تجربه‌های گوناگون، حوادث گوناگون برخوردهای گوناگون، شناخت‌های گوناگون به معرفتم کمک کرده است، برخورد با مردم شنیدن از مردم، حرف زدن با مردم که خدا را شکر می‌کنم که هیچ وقت از حرف زدن و حرف شنیدن با مردم در طول این چهار سال همیشه محروم نبودم
همين محاوره با مردم و شنیدن از مردم هم بیشتر احساس سنگینی این مسئولیت را در دل من زنده می‌کند.
یکی از وظایف دولت اسلامی اصلاح و تکمیل و گسترش فرهنگ جامعه و عمق بخشیدن به آموزش معنوی و اخلاقی و همه جانبه آحاد مردم است.
وقتی ما دولت را موظف می‌کنیم که افراد جامعه را مثل شاگردان يک مدرسه در هر رتبه‌ای که هستند باید رشد بدهد، از خودمان باید سؤال نکنیم که دولت با چه وسائل و ابزاری این کار را می‌تواند انجام دهد؟ اینجا به مسئله رسانه‌های جمعی یعنی وسائل تربیت و آموزش عمومی می‌رسیم... رادیو و تلویزیون یکی از رسانه‌های جسمی بسیار مهم هستند... البته در کنار رادیو و تلویزیون بقیه رسانه‌های جمعی قرار دارند، مثل روزنامه‌ها و سینماها و از این قبیل که هر کدام از آنها نقش فوق‌العاده مؤثری دارند.
یکی از موارد اساسی که ما باید مراقب خودمان باشیم مسئله رسانه‌هاست و یکی از موارد اساسی که دولت باید به آن توجه کند و برایش برنامه ریزی کند مسئله صداوسیما و مسئله مطبوعات است. اینجا جای اغماض و سهل انگاری و آسان گیری نیست اینجا چیزی است که به سرنوشت انقلاب و سرنوشت کشور ارتباط پیدا می‌کند، و باید در این مورد يک برنامه ریزی دقیقی شود.
آن روزی آمریکا در ویتنام شکست خورد که افکار عمومی مردم آمریکا علیه دخالت نظامی آمریکا در جنگ ویتنام بسیج شد. البته در این مورد یقینا و به احتمال زیاد هدف‌های انسانی مطرح نبود، آن کسانی که دولت آمریکا را در جریان جنگ ویتنام  مورد محاصره و فشار تبلیغاتی قرار دادند، کسانی نبودند که بر اساس هدف‌های انسانی این کار را انجام بدهند. هدف‌های سیاسی، اغراض سرمایه داری، گروه‌گرایی‌های داخلی خود آمریکا مطرح بود. اما به هر حال افکار عمومی مردم آمریکا بود که توانست آن سپاه و نیروهای پانصد هزار نفری را که در ویتنام می‌جنگیدند به عقب نشینی وادار نماید و در نهایت به شکست فضاحت بار آمریکا منتهی شود. این نقش افکار عمومی است»
البته از شما برادران و خواهران خواهش می‌کنم دعا کنید. من به دعای شما از همه چیز بیشتر احتیاج دارم، دعا کنید خدای متعال این برادر مخلص و کوچک شما را هدایت کند، کمک کند و آنچه خیر و صلاح امت اسلامی است به بنده الهام کند و توانایی بدهد که بتوانم آن را انجام بدهم.
رئیس جمهور در دیدار با ائمه جمعه و جماعات اهل تسنن سیستان و بلوچستان 17/6/64
امروز دنیای اسلام به هماهنگی احتیاج دارد.
باید تشیع و تسنن باهم متحد باشند و با هم کار کنند همه باید در خدمت جنگ و اهداف جمهوری اسلامی باشند
ما نمی گوئیم شیعه سنی شود و یا سنی شیعه شود بلکه می گوئیم تشیع و تسنن باید با هم متحد شوند و برای اسلام کار کنند.
شیعه و سنی قرن‌های متمادی با یکدیگر در معارضه بوده‌اند و علیه یکدیگر به جدال برخاسته‌اند و استفاده این تفرقه را کسانی برده‌اند که نه تشیع و نه تسنن را قبول داشته‌اند. و تنها بین آنان پیام رئیس جمهور به سمینار سراسری تربیت بدنی برای همه 19/6/64    
در انقلاب مقدس اسلامی ما که بنیادی فرهنگی» دارد، نخستین حرکت و اقدام در جهت ورزش آن است که به ورزش که در شکل يک صنعت و فن و يک ابزار و وسیله صرف و گاهی یک وسیله و طريقة لهو و لعب، خود را نمایش می‌دهد، بعد فرهنگی متعالی آن را ببخشیم.
استعمار نو در همه کشورهای تحت سلطه خود هم اکنون از ورزش به عنوان دنباله متصل و يک عامل پویای ( فرهنگی - سیاسی) بهره می‌برد.
 در بسیاری از کشورهای جهان سوم به‌ویژه در آمریکای لاتین که کمپانی‌های وابسته به سرمایه داری و استکبار جهانی ثروت‌های ملتی را با نازل‌ترین دستمزد و قیمت به دست خود و بازی کار همان کشورها استحصال می‌کنند و می‌برند، ورزش دریچه اطمینانی است برای پیشگیری از انفجار توده‌ها.
دست‌اندرکاران مسائل تربیتی و امور پرورش جوانان ابتدا باید موضوع ورزش را جدی گرفته آن را کاری فرعی و نمایشی که فقط برای سرگرمی و وقت کشی یا تفریح مطرح می‌شود نینگارند و همچون بهداشت بدان بها دهند.
در ورزش باید ارزش‌های اسلامی حاکمیت کامل داشته باشد و اگر چنین باشد خود به خود موازین اخلاقی و قوانین و سیاست‌های جمهوری اسلامی توأماً و به موازات هم رعایت خواهد شد. چرا که این دو خود متکی به اسلام و ارزش‌های والای آن است و در آن صورت ورزش خصوصی تلقی نخواهد شد.
باید همچنانکه آموزش با پرورش و در کنار آن گام بر می‌دارد، در ورزش نیز جنبه‌های جسمانی با جهت‌های روحانی دوشادوش در نظر گرفته شود،
مسئولان ورزش باید در تربیت مربیان مخصوصا و به تبع آن ورزشکاران و بالاخره داوران مؤمن و معتقد بکوشند.
اگر رقابت‌های سالم و شوق انگیز در مسابقات قهرمانی به چشم و هم چشمی‌های قبیله‌ای و همراه با تعصب‌های طایفگی تبدیل شود و تیم جای قوم و قبیله را در فرهنگ جاهلی بگیرد، ورزش از سودبخش بودن به زیان بخش شدن سقوط می‌کند که از آن باید جدا اجتناب شود. این از وظیفه‌های مهم مسئولان سازمان تربیت بدنی به ویژه مربیان و نیز داوران و یکایک افراد تیم‌ها و ورزشکاران است که از دسته بندی مردم جلوگیری کنند.
آنچه می‌تواند به ورزش تقدس بخشد و آن را از ابتذال دور نگهدارد، اخلاق اسلامی در مریی و ایثار و ازخودگذشتگی در ورزشکار است.
ورزش علاوه بر جنبه‌های معنوی آن، يک صنعت دقیق، ظریف و حساس است و ما در امر رسیدن به خودکفایی در تولید وسائل ورزشی محتاج به طراحی هنرمندانه و نظارت کارشناسانه هستیم تا با ایجاد انگیزه‌های قوی برای تولید برخوردار از کیفیت نمونه در همگانی کردن ورزش از پشتوانه تولید داخلی نیز حتما برخوردار گردیم .
ورزش دروازه طلایی صدور معنویت و ارزش‌های متعالی اسلام و انقلاب اسلامی به کشورهای سراسر جهان است، نخست از طریق ارائه کیفیت‌های کم نظیر در رشته‌های مختلف ورزشی و سپس با همراه با آن کردار و اخلاق و روحیه و انضباط و نظم و پاکیزگی و خلاصه ادب اسلامی البته توجه دقیقی لازم است که از ناشیگری‌های تبلیغی که غالبا به نتایج معکوس منتهی می‌گردد پرهیز شود
رئیس جمهور در بازدید از صنایع پشتیبانی و نوسازی هلیکوپترهای ایران 20/6/64
این يک واقعیت است که کشورهای منطقه خلیج فارس از حضور آمریکا و قدرتهای دیگر در این منطقه راضی نیستند. و باید خلیج فارس توسط خود کشورهای منطقه حفاظت و حراست شود. لذا ما آماده‌ایم که در این راستا از لحاظ تعمیرات هلیکوپتر کمک‌های فنی، تخصصی خود را در اختیار کشورهای منطقه خلیج فارس قرار دهیم
اگر مردم ایران در ادای سخن حق در جنگ تحمیلی اندکی تردید نشان دهند بی‌شک فريب خواهند خورد و باید حق خود را با قدرت و قاطعیت بدست آوریم.
رژیمی که از طرف بیگانگان ابزار تجاوز به نظام انقلابی و نوپای ما شده است باید به شدت تنبیه شود و تا مادامی که پاسخ این تجاوز داده نشود، ملت مسلمان ایران از پای نخواهد نشست
رئیس جمهور در ملاقات با جمعی از ائمه جمعه و مدرسین اهل تسنن استان
فارس 23/6/64
یکی از برکات جمهوری اسلامی این است که علمای مذاهب اسلامی و به تبع آن پیروان این مذاهب را با یکدیگر آشنا و مأنوس کرد، این سیاست منطبق بر آیه شریفه قرآنی است که می‌فرماید «و اعتصموا بحبل ا... ولا تفرقوا» و به‌کلی مخالف با سیاست‌های استعماری است که بر مبنای تفرقه و اختلاف استوار است.
وحدت اسلامی و احیای تفکر اسلامی چیزی است که شیعه و سنی ندارد. با توجه به این مسئله وقتی احیای مجدد اسلام و از ذلت و فقر و محرومیت در آوردن یک میلیارد مسلم و ایجاد امت واحده اسلامی باشد دیگر شیعه و سنی معنا ندارد و لذا این مسئله راز پیروزی وحدت شیعه و سنی در انقلاب اسلامی‌شده.
رئیس جمهوری در دیدار با جمعی از روحانیون واحد روحانیت حزب جمهوری اسلامی   23/6/64
همانطور که قبلاً حدس زده می‌شد رژیم بعثی صهیونیستی عراق کاملا درمانده شده است و از درک تاکتیک‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران عاجز است.
نظامیان عراق طبق درس‌هایی که در دانشکده‌های نظام خوانده‌اند تنها همان تاکتیک‌ها را می‌توانند پیش بینی کنند و هنوز منطق حزب الله برای آنان روشن نشده است و تاکتیک‌های نظامی جان برکفان ما برای آنان ملموس نیست.
رئیس جمهوری در دیدار با مسئولین و کارشناسان مخابراتی سراسر کشور24/6/64
امروز پیشرفت‌های علمی غرب بر مبنای غلطی استوار است، البته ما پیشرفت علمی را رد می‌کنیم، و خود از پیشگامان دنیای علم بوده‌ایم، و هم اکنون کتاب قانون ابن سینا در معتبرترین دانشکده‌های پزشکی دنیا نیز تدریس می‌شود اما با بی خدایی آمیخته با فرهنگ غرب مخالف هستیم، و این حتی مسئله مورد بحث دانشمندان متفکر غرب نیز هست، که اعتراف کرده اند تمدن غرب به‌سوی يک بن بست نزدیک می‌شود و غرب توانایی خروج از این بن بست را با موازین کنونی ندارد.
دیدگاهی که از اواخر قرن هجدهم در اروپا آغاز شده است انسان را رقیبی در برابر خدا می‌داند و از اینکه موجودی کلیسایی نیست و بر آزمایشگاه تکیه دارد افتخار می‌کند و مکاتبی نظیر مارکسیسم و لیبرالیسم از این گونه‌اند. اما تعریف انسان گرایی از نظر اسلام این است که انسان موجودی بی‌نهایت و متصل به خدا و دارای توانایی‌های بی پایان است
رئیس جمهوری در دیدار با عبدالحليم خدام معاون رئیس جمهوری سوریه27/6/64
اعتبار و حیثیت سیاسی سوریه امروز متکی به مواضع روشن آن کشور در مقابله با رژیم صهیونیستی است. امروز همه جهان سوریه را به‌عنوان تنها کشور خط مقدم جبهه مقابله با اسرائیل می‌دانند.
ما در بر خود با قضیه فلسطین و لزوم مبارزه جدی با رژیم صهیونیستی با همان مواضع روشن ایستاده‌ایم و برای دوستی با سوریه ارزش فراوان قائل هستیم.
سخنان رئیس جمهور در مجمع هنر و ادبیات در خدمت جنگ ۶۴
مردم ما و انقلاب ما به چشمه‌های جوشان هنر و ادبیات که در خدمت آرمانه‌ای انقلاب اسلامی باشند احتیاج دارند، و این یک واقعیتی است که هنر و ادبیات آئینه زمان خویش است، و هیچ ادبیات و هنری را نمی‌توان یافت که این خصوصیت را نداشته باشد، و آنچه امروز در جامعه ما می‌گذرد، در آئینه روشن ذوق و استعداد هنرمندان و ادیبان ما مجسم می‌شود و هنرمندان و ادیبان ما وظیفه دارند که این آینه را هرچه بیشتر صیقلی کنند.

رئیس جمهوری در مراسم سان و رژه نیروهای مسلح در اولین روز از هفته جنگ1/7/64
...در صورتی که حملات ناجوانمردانه رژیم بغداد به تأسیسات نفتی ما موجب قطع صدور نفت کشورمان شود تنگه هرمز را با قدرت تمام بر روی تمام کشورهای صادر کننده نفت در منطقه خواهیم بست.
این جنگ به ما درس داد که اگر ملت اندکی غفلت کند، انقلاب، میهن، مقدسات و ارزش‌های خود را طعمه دشمنان خواهد کرد. جنگ ما را از حالت بی‌خیالی خارج ساخت و به ما یاد داد که در مقابل هر گونه خباثت و سوء نیتی اگر اراده کنیم می‌توانیم بایستیم
این جنگ نیروهای مسلح ما را متشکل‌تر و سازمان یافته‌تر کرد و کارایی آنان را افزایش داد و آنها را با تجهیزات پیچیده و مدرسه جنگ و راه تحقيقات نظامی آشنا ساخت.
سخنان رئیس جمهور در روز افتتاح مدارس
دانش آموزان در انقلاب نقش داشته‌اند و در حوادث بعد از انقلاب هم همینطور اما بیشترین هنر و نقش شما برای آینده کشور و برای سازندگی فردای این دنیای نوین و انقلابی است. خودتان را باید آماده کنید. سربازان حقیقی انقلاب شما هستید و انقلاب چشم انتظار شماست.

ما اگر چشم به فردای این انقلاب داریم به امید شما (دانش آموزان است. و شما فقط به درس خواندن هم نباید اکتفا کنید، درس خواندن کار اصلی شماست، اما درس در کنار بینش درست، در کنار اندیشه اسلامی عمیق در کنار روحیات و اخلاقیات صحیح و اسلامی، این چیزی است که شما را برای آینده به معنای حقیقی کلمه خواهد ساخت.
سخنان رئیس جمهوری در دبیرستان سلمان فارسی (که۴۷ شهید داده است)2/7/64
دانش آموزان و جوانان امروز یکی از هدف‌های دشمنان می‌باشند، استکبار جهانی می‌خواهد ملت ما، دانش آموزانی با انگیزه انقلابی مثل شما نداشته باشد. و تلاشی را امروز شروع کرده که بتواند نسل جوان ما را بی اثر کند، آنها از مدرسه‌ای که صد شهید تقدیم انقلاب کرده است می‌ترسند. لذا در فکر ضربه زدن به جوانان هستند. و امروز خود شما باید در مقابل این اهداف پلید مقاومت کرده، امید ضدانقلاب را مبدل به یأس کنید.
سخنان رئیس جمهوری در مراسم نماز جمعه تهران
دعا علامت ضعف نیست علامت توت است انسان با دعا کسب قدرت می‌کند نیروی قلبی و روحی خودش را که پشتوانه نیروی جسمی است افزایش می‌دهد.
دعا پیروزی و شکست نمی‌شناسد، دعا یعنی ارتباط و اتصال انسان با خدا، آن وقتی هم که انسان در اوج قدرت و پیروزی است باز هم محتاج دعاست باید با خدا حرف بزند
عاشورا صحنه‌ای کامل از زندگی اسلامی يک انسان است، در عاشورا همه ارکان اسلامی برای زندگی يک انسان و ابعاد معنوی و اخلاقی و اجتماعی جلوه گری می‌کند.
 در عاشورا دفاع هست. حمله هست، خشم هست، عشق هست در عاشورا موعظه و تبلیغ و نصیحت هست، ترساندن و تهدید هست، همبستگی و ایثار هسته جهاد و شهادت هست رسالت و توحید و همه چیز در عاشورا هست. راز و نیاز با خدا هم هست.
دعای همه انسان‌ها زیباست مخصوصا از انسانی به عظمت امام حسین (ع) آن هم در شرایطی به عظمت شرایط روز عاشورا
هدف اصلی جنگ تحمیلی يک هدف سیاسی نبود می‌خواستند نظام جمهوری اسلامی را به شکست بکشانند و می‌خواستند این تجربه را در دنیا بک تجربه ناموفق جلوه دهند.
صدام خیال می‌کرد که می‌آید و با فتحی که در ایران خواهد کرد آقا و قهرمان خلیج فارس و دنیای عرب خواهد شد.
ما بارها گفته‌ایم آن روزی که تهدیداتی که در خلیج فارس انجام می‌گیرد منجر به این بشود که ما دیگر نتوانیم نفتمان را صادر کنیم آن روز دیگر نخواهیم گذاشت و اجازه نخواهیم داد که دیگری هم قطره‌ای نفت صادر کند یا جنسی وارد کشورهای خلیج کند.
پیام رئیس جمهوری به مناسبت شروع سال تحصیلی دانشگاه تهران 8/7/64
دانشگاه در نظام اسلامی جایگاهی مقدس است، نه فقط بدین جهت که دانش یکی از برجسته‌ترین ارزش‌هاست بلکه بدین جهت نیز که پرورش صحیح علمی زمینه رشد و تعالی را فراهم می‌سازد و به اجتماعات بشری غنا و استقلال می‌بخشد. و تحول در دانشگاه به معنای حاکم کردن ارزش‌های اسلامی در نظام تحصیلی، در هدف از تحصیل در مواد درسی در پژوهش علمی، در روابط دانشجو و استاد، در مدیریت، در محیط و فضای دانشگاه در گزینش‌های دانشجویی و استادی و خلاصه در همه آن چیزهایی است که با سازندگی انسان‌ها در این محیط آموزش و پرورش ارتباطی مؤثر دارد.
سخنان رئیس جمهور در دیدار با سرپرست بسیج مستضعفین سپاه 9/7/64
بسیج عمده‌ترین نیروی مخلص و وفادار به اسلام و امام است که باید از آن قدرشناسی شود.

پیام رئیس جمهور به کنگره شعر و ادب نهضت سواد آموزی استان خراسان10/7/64
بی شک انقلاب شکوهمند ملت ایران و همچنین مقدسات و عواملی که بدان منتهی شد، بیشترین نقش را در تحول معنا و جهت گیری شعر و ادب داشته است. اما بدون مجاهدت وقفه ناپذیر شما شاعران آگاه و متعهد جبران خسارت‌های دوران سلطه فرهنگی میسر نخواهد شد و شعر انقلابی آن شکوفایی و جهش متناسب را نخواهد یافت.
رئیس جمهور در مانور نیروی دریایی در تنگه هرمز15/7/64
ما همیشه کوششمان بر این بوده و در این کوشش موفق هم بوده‌ایم، که ارتباطمان را با همسایگان بخصوص در این منطقه حیاتی (خلیج فارس) که منافع دنیا به اینجا بسته است، خوب، سالم و محبت آمیز بکنیم و اینطور بوده است. و ارتباط دیپلماتيک و اقتصادی خوبی داریم، یعنی کشورهای حوزه خلیج فارس هم مایلند با ما روابط خوبی داشته باشند.
رئیس جمهور در دیدار سفیر جدید اکرودیته سنگاپور 17/7/64
جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب اسلامی تحول اساسی در روابط خارجی خود بوجود آورده است و آن تبدیل ارتباطات نامحدود اما بسته با چند کشور و بخصوص، و ارتباط باز با همه کشورهایی است که حاضر به همکاری صمیمانه با جمهوری اسلامی ایران هستند و بر این مبنا جمهوری اسلامی علاقه‌مند به گسترش ارتباطات با همه کشورهایی است که بتوانند این ارتباط صمیمانه را برقرار کنند.
رئیس جمهوری در دیدار با جمعی از عشایر بشاگرد 21/7/64
تمامی مسئولین در نظام جمهوری اسلامی خادم شما مردم مؤمن و معتقد به انقلاب هستند و خدمت به شما برای ما افتخار به حساب می‌آید، و آرزوی همه مسئولین کشور این است که بتوانند با تلاش خود رفع استضعاف از مناطق محروم کشور بنمایند.
اینکه شما حتی در نهایت محرومیت به ارث مانده از رژیم سابق این‌گونه حاضر به فداکاری در راه اسلام هستید بهترین دلیل برای پیروزی انقلاب اسلامی که تنها به عنایات خداوند و قدرت مردم تکیه دارد می‌باشد.
رئیس جمهور در دیدار با خانواده چهارمین شهید محراب آیت ا... اشرفی اصفهانی 23/7/64
انقلاب به معنی حقیقی کلمه احتیاج به یک سری عوامل و انگیزه‌های معنوی دارد، تا بتواند به حیات خود ادامه دهد. انقلاب ما يک انقلاب معنوی و خدایی و بر مبنای معارف الهی است که پیش از هر جا و هر انقلاب دیگر به بعد معنویت و روحانیت خالص احتیاج داشته و دارد.
زنده نگاه‌داشتن یاد شهدای انقلاب باعث تداوم حرکت انقلاب است.
این معنوی بودن باید در انقلاب بماند و حفظ شود و اگر این مسئله واقع شد تمام چرخ‌های دیگر مملکت نیز به کار سالم خواهند پرداخت.
رئیس جمهور در دیدار با گروهی از فرماندهان و معاونین گردان‌های احتیاط قدس25/7/64
به آمریکایی‌ها بشدت نسبت به ما در همه امور سوء ظن دارند به‌جز يک چيز آن‌هم گرایش به روس؛ و روس‌ها نیز در همه امور با ما سوء ظن دارند، به جز گرایش به آمریکا و این یعنی همان استقلال حقیقی این پدیده است، که ما امروز از آن دفاع می‌کنیم. و این چیزی نیست که از بین برود.
ارتش باید خود را به عنوان يک عنصر نظامی به حداکثر کیفیت برساند و بداند که وظیفه آن در این شرایط تاریخی چیست؟ چرا که ما در يک گذرگاه فوق العاده عجیب حرکت می‌کنیم.
ارتش و سپاه باید در يک هم زیستی برادرانه با یکدیگر زندگی کنند و اینکه گفته می‌شود «این جای آن را خواهد گرفت» را دور بریزند و به این حرف‌ها اعتنایی نکنند.
رئیس جمهوری در حکمی به آقای میرحسین موسوی به مناسبت انتخاب شدن به نخست وزیری 27/7/64
در شرایط حساس کنونی کشور که جمهوری اسلامی درگیر جنگ تحمیلی پنج ساله است و علل گوناگون موجب نارسائی‌های اقتصادی و تولیدی و ضعف‌های شدید اداری و مشکلات فرهنگی گردیده است همتی والا و توکلی بی پایان و تلاشی بی وقفه و همکارانی متعهد و مخلص و لایق لازم است تا نیازها و انتظارات انقلاب و مردم را در دوره جدید این جمهوری برآورده سازد؛ و از نیروی عظیم و تمام نشدنی مردم که به برکت اسلام مهیای نثار در راه آرمانه‌ای انقلاب است بهره‌ای شایسته برد.
رئیس جمهور در دیدار با اعضای شورای تبلیغات و انتشارات سپاه پاسداران29/7/64
مطبوعات در رسانه‌های کشور نباید به دور از حقیقت، دنباله رو افکار عمومی مردم باشند. باید لازمه‌های يک انقلاب را تشخیص دهند و فعالیت‌های خود را روی آنها متمرکز کنند.
ما امروز بیش از هر چیزی به عمق و محتوای اسلامی نیاز داریم
رئیس جمهور در مراسم تحلیف قضات30/7/64
اگر بخواهیم بفهمیم که در يک جامعه بر مردم ستم نمی‌شود باید به دستگاه قضایی نگاه کنیم، چرا که دستگاه قضایی نبض يک جامعه و نشان دهنده سلامت آن جامعه است.
استقلال قوه قضائیه و قضا به معنی واقعی کلمه یکی از واجب‌ترین و ضروری‌ترین چیزهایی است که می‌تواند سلامت جامعه را تأمین نماید.
سخنان رئیس جمهور در مراسم نماز جمعه تهران 4/8/64
من به روزنامه‌ها و رادیو تلویزیون توصیه می‌کنم کوشش کنند از مسائلی که مردم را در مقابل هم قرار می‌دهد؛ قشرها را در مقابل هم قرار می‌دهد؛ افکار و سلیقه‌ها را در مقابل هم قرار می‌دهد؛ بین آنها ایجاد کینه می‌کند آنان را نسبت به هم حساس می‌کند؛
از این چیزها جدا اجتناب کنند.
یکی از وظایف حتمی و تخلف ناپذیر حکومت و دولت اسلامی همین است که فرهنگ جامعه را رشد دهد، افکار را هدایت کند و مردم را به رشد و آگاهی لازم برساند.
رئیس جمهوری در دیدار با فرستاده شاذلی بن جدید 5/8/64
اعتقاد ما این است که ملت فلسطین برای حفظ موجودیت و احقاق حق خود هیچ راهی جز مبارزه ندارد و به نظر ما دولت الجزایر در این زمینه می‌تواند نقش فعال‌تری داشته باشد.
ما قویاً اعتقاد داریم که رد و طرد طرح (کمپ دیوید) و عامل شروع کننده آن که مصر است باید با شدت در میان کشورهای مسلمان مورد توجه باشد.
رئیس جمهور در دیدار با سفرا و کارداران جمهوری اسلامی در کشورهای عربی و آفریقایی   7/8/64
سیاست ما برقراری و توسعه روابط با تمامی کشورهای جهان به‌استثنای چند کشور است.
ما از ملت‌های کشورهای اسلامی نمی‌توانیم صرف نظر کنیم، گو اینکه با کشورهای آنها رابطه سیاسی نداشته باشیم.
سخنان رئیس جمهور در سمینار ائمه جمعه استان تهران  8/8/64
حفظ مردم در صحنه به این است که مسئولین در جهت خواسته‌های مردم حرکت کنند.
سخنان رئیس جمهوری در جلسه هیئت دولت9/8/64
یقینا رهبر ما جزء برجسته‌ترین و ممتازترین شخصیت‌هایی است که در تاریخ غیر معصومین و ملتها شناخته شده‌اند. و خطوطی که ترسیم کننده این شخصیت است فوق العاده نادر و کمیاب است بخصوص اجتماع این خطوط در يک انسان فوق العاده کم نظیر است.

نظر خود را ارسال کنید