زندگی نامه شهید دکتر سید شمسالدین حسینی نائینی (نماینده مردم نائین - استان اصفهان)
محل تولد: سلطان نصیر نائین
سن در هنگام شهادت: 48 سال
مدارک علمی: دکترا، علوم حوزوی
تخصص: الهیات (ادیان و عرفان)، رسائل و مکاسب
سابقه مبارزاتی: همزمان با آغاز نهضت امام خمینی در سال 1342 هجری شمسی
کار تشکیلاتی: برپایی جلسات سخنرانی و افشای ماهیت رژیم جلاد پهلوی، برپایی جلسات تفسیر قرآن با هدف مبارزه با دیکتاتوری رژیم شاهنشاهی، همکاری با رئیس جمهور مکتبی شهید محمدعلی رجایی و جلال الدین فارسی در مبارزه با طاغوت، همکاری با شهیدان دکتر بهشتی و دکتر باهنر، عضویت در حزب جمهوری اسلامی.
مسئولیتها: تدریس در مدارس و دانشگاهها، همکاری با سازمان تحقیقات و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و تحت نظر شهید مظلوم آیتالله دکتر بهشتی و شهید باهنر، همکاری با مؤسسه فرهنگی رفاه (اولین محل اقامت امام راحل پس از بازگشت به وطن در سال 1357 ه.ش)، همکاری با مؤسسه خیریه حضرت ولیعصر (عج)، کارشناس مسئول امور دینی و تربیتی اداره کل امور تربیتی وزارت آموزش و پرورش، نماینده نائین در مجلس شورای اسلامی.
تولد تا جوانی
سید رضا در یکی از روزهای سال 1312 خسته از تلاش روزانه به خانه بازگشت، صدای نوزاد شادمانی و شور عجیبی در این خانه سادات در بخش سلطان نصیر شهرستان نایین ایجاد کرده بود. پدر، کودکش را به آغوش گرفت و نام سید شمسالدین را بر او نهاد.
شمسالدین دوران کودکی را در خانواده مذهبی و تحت اشراف پدرش سپری کرد تا اینکه مشیت الهی بر این قرار گرفت تا در سن چهار سالگی از نعمت ذی قیمت او محروم شود. با مرگ پدر، سید شمسالدین و خواهر کوچکترش، تحت سرپرستی مادربزرگش قرار گرفتند. وی از کودکی طعم رنج و مشقت را کشید و در میان مردم محروم زندگی کرد و از نزدیک با دردهای آنها آشنا شد.(*)
(*پاورقی: آرشیو اسناد تاریخی بنیاد فرهنگی هفتم تیر، کد پرونده: 604725)
سید شمسالدین پس از پایان تحصیلات مقطع ابتدایی راهی شهر اصفهان شد و دوره متوسطه را در این شهر گذراند. سپس به مدرسه صدر رفت و به فراگیری علوم و معارف اسلامی پرداخت. ادبیات را نزد حاج احمد آقا یکی از فضلای حوزه آموخت و در محضر درس مرحوم حاج شیخ محمد حسین عالم نجفآبادی و آیتالله زنجانی حاضر شد و پس از پایان دوره مقدمات و سطوح، برای تکمیل معلومات ابتدا به قم و سپس به تهران رفت و در مدرسه عالی استاد شهید مطهری (سپهسالار سابق) درس تفسیر قرآن و اصول عقاید اسلامی را در محضر مرحوم آیتالله طالقانی و فلسفه را از مرحوم راشد و استاد شهید مرتضی مطهری و مرحوم آیتالله حائری آموخت.
شهید نائینی با پشتکاری که داشت وارد دانشکده الهیات و معارف اسلامی شد و پس از اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی، پایاننامه تحصیلی خود را با عنوان «جهاد در راه اسلام» در همان دانشگاه به رشته تحریر درآورد.
او همچنان پویای علم بود و سختیها و موانع زندگی هرگز مانع از توجه او به کسب علم و دانش نشد. برای تکمیل معلومات خود بار سفر بست و در کشور هند در دانشگاه اسلامی «علیگره» که از بزرگترین دانشگاههای اسلامی جهان است زیر نظر فیلسوف و محقق، استاد «کلب عابد» رساله دکترای خود را با عنوان «فلسفه مقایسه دعای اسلام با سایر ادیان» را نگارش کرد.
شهید نائینی قبل از عزیمت تحصیلی به هند، همزمان تدریس نیز میکرد. مدتها در دبیرستانهای مختلف، تعلیمات دینی و علوم اجتماعی را به نوجوانان می آموخت. و در دبیرستان قدس با شهید محمدعلی رجایی(*) و جلالالدین فارسی همکار بود و پس از این، دوستی و همکاری با شهید رجایی برای چندین سال در دبیرستان میرداماد ادامه یافت و سیر مبارزه شهید نائینی علیه رژیم طاغوت را نیز وارد مرحله جدیدی کرد.
(*پاورقی: رئیس جمهور مکتبی ایران که در سال 1361، به همراه دکتر باهنر در انفجار دفتر نخست وزیری به دست منافقین کوردل به شهادت رسید.)
اطاعت از ولایت فقیه ویژگی بارز شهید
شهید حسینی نائینی همواره اطاعت از ولایت فقیه را یک وظیفه دینی میدانست. او از یک سو با حضور در حوزههای علمیه و تحقیق و تعمق در قرآن با موضوع ولایت فقیه آشنا شده بود و از سوی دیگر ظلم و ستم جباران زمان را مشاهده و به این اصل مترقی التزام عملی داشت. با پیروزی انقلاب اسلامی و ظهور پدیده حکومت دینی در کشورمان، او همواره ولایتفقیه و مرجعیت را عامل ایستادگی در برابر دشمنان و پیروزی در مقابل استکبار میدانست. او میگفت:
«آمریکا و سایر ابرقدرتها... باید منطق ما را بفهمند و بدانند که ما زیر نظر ولایت فقیه هستیم... این یک مسأله زودگذر نیست. این یک منطقی است که چهارده قرن وظیفه اسلامی ما را به وجود آورده است و امروز مردم ایران، در پاکستان، کشورهای عربی و در سراسر جهان اسلام، اطاعت کردن از رهبر را و اطاعت کردن از مرجع تقلید را یک وظیفه دینی و اسلامی میدانند و حرکت ما یک حرکت سیاسی نظامی، اقتصادی نیست {بلکه} در اعماق فرهنگی یک ملتی این حرکت چهارده قرن پرورش یافته است. بدانید {دشمنان و استکبار جهانی} که اگر در ایران مرتکب اقدامی بشوید، سراسر جهان اسلام به خروش خواهد آمد و در سراسر جهان با عکسالعمل شدیدی در برابر آمریکا موضعگیری خواهد شد.»(*)
(*پاورقی: بخشی از نطق پیش از دستور شهید سید شمس الدین حسینی نائینی در نود و دومین نشست علنی مجلس مورخ 10/10/1359 (ه.ش)، آرشیو اسناد تاریخی بنیاد فرهنگی هفتم تیر، همان)
شهید نائینی و آغاز نهضت اسلامی
شهید نائینی از همان آغاز تحصیل علوم حوزوی، مبارزه با دیکتاتوری پهلوی را آغاز کرد و با پاکدلی و شجاعت که از ویژگیهای ساکنان کویر است، در این مسیر و تحت نظر روحانیت به افشاگری علیه رژیم پرداخت.(*)
(*پاورقی: آرشیو اسناد تاریخی بنیاد فرهنگی هفتم تیر، همان)
او با برپایی جلسات مذهبی، سخنرانی و به ویژه تفسیر قرآن، اصول مبارزه با ظلم و ستم و جریانهای انحرافی را به جوانان میآموخت و با طبع روانی که داشت، ایده و افکار خود را در قالب شعر برنده علیه حکومت خفقان شاهنشاهی و در خدمت اسلام به کار میگرفت.
وی در طول سالهای مبارزه با مؤسسه خیریه «حضرت ولیعصر» (عج) که سرپرستی خانوادههای محروم و مستضعف را برعهده داشت و صندوق ذخیره جاوید که از نهادهای انقلابی و اسلامی بود همکاری میکرد و مدتی نیز به تدریس علوم اسلامی در سطح دانشگاه پرداخت.
شهید حسینی نائینی پس از پیروزی انقلاب اسلامی
با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره)، شهید حسینی نائینی با توجه به سابقهای که در امر تعلیم و تربیت و نیز اقدامات عام المنفعه داشت، به صحنه آموزش و پرورش بازگشت و به عنوان کارشناس مسئول امور دینی و تربیتی با اداره کل امور تربیتی وزارت آموزش و پرورش همکاری کرد.
با تاسیس حزب جمهوری اسلامی و آشنایی که با شهیدان بهشتی و باهنر داشت به عضویت حزب درآمد و برای اعتلای آرمان های والای انقلاب اسلامی و آرمان های مکتبی که سالیان سال در آرزوی اش بود مجاهدتی دیگر نمود.
شهید حسینی نائینی در سنگر مجلس
با آغاز انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی، به توصیه حزب جمهوری اسلامی او از حوزه انتخابیه نائین نامزد انتخابات شد. اهالی نائین که از نزدیک با مبارزات و اندیشههای سیاسی و اجتماعی وی آشنا بودند، با قاطعیت او را برگزیدند و وکالت خود را در مجلس شورای اسلامی به او سپردند. وی همواره از مجلس بهعنوان سنگری برای دفاع از اسلام و خط امام و ولایت فقیه یاد میکرد(*) و همه کوشش خود را نیز در این مسیر صرف نمود.
(*پاورقی: روزنامه جمهوری اسلامی 4/4/62، آرشیو اسناد تاریخی بنیاد فرهنگی هفتم تیر، همان)
او معتقد بود همه ما مسئولان، مدیون مردم حقشناس و قدرشناس هستیم و بنابراین در خانه ملت باید برای رسیدگی به مشکلات آن ها نهایت کوشش را داشته باشیم.
او در مدت حضور در مجلس شورای اسلامی، برای توسعه صنعت کشاورزی و خودکفایی در تولیدات کشاورزی تلاش گسترده ای نمود و همواره کشاورزی را یک عبادت برمیشمرد و اهمیت آن را در فرهنگ اسلامی بازگو میکرد. شهید نائینی معتقد بود: «فرهنگ کشاورزی را باید در جامعه رواج داد. پیغمبر اکرم (ص) میفرمایند: «الزارعون کنوز الله فی ارضه»، کشاورزان از گنجینههای خدا در روی زمین هستند و هیچ چیز از اعمال در نزد خدا و پیغمبر محبوبتر از شغل کشاورزی نیست... قرآن کریم میفرماید: «هو الذی اخرجکم من الارض و استعمرکم فیها» یعنی خداوند شما را از زمین بیرون آورد و به شما مأموریت داد تا زمین را آباد کنید. بنابراین کارگران و کشاورزان مسلمان باید به این مأموریتی که قرآن به آنها محول کرده است توجه داشته باشند...»(*)
(*پاورقی: بخشی از نطق پیش از دستور شهید حسینی نائینی در نود و دومین جلسه علنی مجلس در تاریخ 10/10/1359 (ه.ش)، آرشیو اسناد تاریخی بنیاد فرهنگی هفتم تیر، همان)
حسینی نائینی شهادت را گرانبهاترین پشتوانه انقلاب اسلامی میدانست و با نهایت وجود آن را آرزو می کرد و این آرزو را بارها به زبان میآورد و از دوستان میخواست بهعنوان دعای خیر برای او طلب شهادت کنند. سرانجام خداوند علیم، دعای فرزند زهرا (س) را به نیکویی اجابت کرد و هفتم تیر سال 1360، به همراه 72 یار صدیق امام راحل، به سوی خود فراخواند.
از شهید حسینی نائینی 3 فرزند به نامهای سعید (1340)، حمید (1345)، فهیمه (1348) به یادگار مانده است.
ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی شهید
- دوستدار دانش و علم
- خونگرم و مهربان
- سختکوش و صادق
- شجاع و پاکدل
- قانع و صبور
- هوشیاری در برابر برنامههای شوم دشمنان
- مبارزه با جریانهای انحرافی
- پاسخگویی به شبهات
و خدمت به خلق خدا همگی از سجایای اخلاقی شهید سید شمسالدین حسینی نائینی به حساب میآمد و هیچ چیز نزد او با ارزشتر از کسب رضایت پروردگار جهانیان نبود.
عبدالکریمی(*) از بر ما شد جدا دریغ نائینی عزیز نهان شد ز ما دریغ
(*پاورقی: شهید سیف الله کریمی، نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای)
(منبع مقاله: کتاب حزب جمهوری اسلامی، کتاب سوم (شهدای مجلس شورای اسلامی- جلد اول)، به کوشش سعید یوسفی، بنیاد فرهنگی هفتم تیر)